fbpx Kommune lokker sykepleiere med 60 000 i bonus: – Nødt til å prøve Hopp til hovedinnhold

Kommune lokker sykepleiere med 60 000 i bonus: – Nødt til å prøve

Bildet viser Honningsvåg i Nordkapp kommune

Nordkapp kommune frister nyutdannede sykepleiere med høyere lønn. Slik gikk det da nabokommunen innførte en fast bonusutbetaling hvert tredje år.

Nordkapp kommune i Finnmark har lyst ut sju sykepleierstillinger i 100 prosent. Stillingene er faste og søknadsfristen løpende. I likhet med flere andre kommuner tyr Nordkapp til økonomiske gulrøtter for å tiltrekke seg sykepleiere.

Av stillingsannonsen fremgår det at kommunen tilbyr en engangsutbetaling på 60 000 kroner ved ansettelse. Radio Nordkapp omtalte saken først.

– Ikke sånn overalt

I tillegg til bonusen fristes mulige søkere med en avlønning tilsvarende 16 års ansiennitet, uavhengig av tidligere opptjening. For nyutdannede utgjør det 83 700 kroner mer enn startlønnen, ifølge annonsen.

– Vi synes det både er positivt og nødvendig. Noen kommuner har gode vilkår, men det er ikke sånn overalt. Jeg tror flere og flere ser seg nødt til å prøve. De skjønner at det er viktige tiltak for å rekruttere og beholde.

– For nyutdannede blir det en bra deal

Det sier Åshild Østlyngen, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Troms og Finnmark. Hun liker særlig at Nordkapp kommune frister med en lønn som tilsvarer 16 års ansiennitet.

– For nyutdannede blir det en bra deal. Samtidig er det viktig å se på tiltak for å beholde unge folk som kanskje kommer opp sørfra. Stikkord er gode fagmiljø og god ledelse, men vi vet også at lønn virker.

Og for NSF er varig høyere lønn å foretrekke over bonus.

– Det vil gi uttelling når det gjelder blant annet ubekvemstillegg, sier Østlyngen til Sykepleien.

100.000 hvert tredje år, men virker det?

Lebesby er nabokommunen til Nordkapp. Der får sykepleiere en stabiliseringsbonus på 100 000 kroner hvert tredje år, skrev Sykepleien sommeren for to år siden.

Hvordan har pengene påvirket kommunens evne til å rekruttere og beholde sykepleiere?

– Her i Lebesby kommune har ikke det økt med søkere på sykepleierstillinger, men det har vært flere henvendelser knyttet til utlysningene. De har for eksempel spørsmål om hvilken turnus kommunen tilbyr, spesielt om vi har turnuser à la nordsjøturnus. Så jeg vil ikke si at vi har klart å rekruttere, siden antall søkere ikke har økt, men vi er blitt lagt merke til, og vi ser at andre følger på med like ordninger, sier Susanna Bjørkås-Olsen. Hun er sykepleier og hovedtillitsvalgt for NSF i Lebesby kommune.

– For noen er ikke bonusen noe

På spørsmål om kommunen har klart å beholde sykepleiere, svarer hun:

– Både ja og nei. Vi har mistet to, tror jeg, uten at jeg vet årsaken. For oss lokale blir bonusordningen akkurat det: en bonus i tillegg til å kunne bo på verdens fineste plass.

Ikke alle blir trigget av 100 000 kroner ekstra hvert tredje år.

– Folk er selvfølgelig ulike og har ulike behov. For noen er ikke bonusen noe. De vil heller ha ekstra ferieuker for å kunne reise. En del av det kan nok gå på at de ikke orker å vente på en bonus når de kan få bedre grunnlønn et annet sted, sier Bjørkås-Olsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse