fbpx NRK: Sju av ti kommuner lokker sykepleiere med bonuser. NSF: – Gjør ikke alene at folk blir Hopp til hovedinnhold

NRK: Sju av ti kommuner lokker sykepleiere med bonuser. NSF: – Gjør ikke alene at folk blir

Bildet viser nestleder Silje Naustvik i Norsk Sykepleierforbund

Mange kommuner frister sykepleiere med ekstra betaling. Bruk situasjonen til å forhandle lønn, oppfordrer Norsk Sykepleierforbund.

Nesten sju av ti kommuner lokker sykepleiere med bonuser eller andre økonomiske goder, ifølge en kartlegging NRK har gjort. En oversikt Sykepleien lagde i 2021, viste at 165 kommuner lokker med noe ekstra.

– Mange ulike varianter

– Vi har ikke gjort undersøkelser blant alle landets kommuner og helseforetak, men etter hvert er det ganske mange kommuner og sykehus som bruker noen typer avtaler for å dekke ferieavvikling eller rekruttere. Det kan være sommeravtaler med oss eller avtaler med sykepleierstudenter om at de får høyere ansiennitet, at de får betalt deler av studielånet. Eller rene cashavtaler. Det er mange ulike varianter, sier Silje Naustvik, nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), til Sykepleien.

Bonuser mellom 60 000 og 100 000

Og eksemplene er mange. Her fra nord:

Og i Askvoll kommune i Vestland fristes nye sykepleiere med 75 000 kroner i bonus, ifølge Firda og Nettavisen.

Vil heller ha høyere grunnlønn

– Hva synes dere om slike goder, Silje Naustvik i NSF?

– Sykepleiere er ikke annerledes enn andre folk. Når de får god økonomisk kompensasjon, kan det gjøre at de velger å starte ved den arbeidsplassen. Vi hadde helst sett at grunnlønnen var så høy at det ikke var nødvendig. Vi mener sykepleiere har for lav lønn i forhold til ansvar og utdanning. Når det er sagt, skjønner jeg at kommunene gjør det, og jeg unner sykepleierne de pengene.

Mener arbeidsforhold er like viktig

– En ting er å få søkere, men i hvilken grad nytter bonuser for å få sykepleiere til å bli et sted?

– Nei, det alene gjør ikke at sykepleiere blir. Det handler like mye om hva slags forhold de jobber under. At fagmiljøet er godt, at de har flere sykepleiere og andre kolleger rundt seg, og at de føler at de får gjort jobben sin i løpet av en vakt. Det er minst like viktig som lønna. Men det er ikke alltid man vet det når man begynner.

Sykepleiere oppfordres til å utnytte situasjonen

– Er bonuslokkingen et utslag av desperasjon?

– Sykepleiermangelen drar seg til. Vi har snart 6000 ledige sykepleierstillinger, og det kommer til å bli mer og mer utfordrende. Vi oppfordrer medlemmer til å forhandle lønn. Sykepleiere er attraktiv arbeidskraft. Når det er en konkurransesituasjon, bør de tillate seg å sjekke ut andre steder. Kommuner og sykehus må kunne betale det som skal til for å både rekruttere og beholde sykepleiere, sier Naustvik.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Håkon Jensen-Tveit

Sykepleier.
11 months 2 weeks siden

Jeg jobbet et sted der det var slike bonuser. Jo da, det fungerte, Åtte nye sykepleiere ble ansatt.

Etter 5 år var en eneste der fremdeles: Hun hadde giftet seg med en mann fra stedet.

Svindyre flybilletter er et stort problem, spesielt hvis man etablerer seg med familie. Det blir vanskelig i forhold til å besøke familie og venner. Der jeg bodde, kostet det mere å fly til Oslo enn hva det koster å fly fra Oslo til New York.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse