fbpx Pasient dyttet ansatt ned trappen Hopp til hovedinnhold

Pasient dyttet ansatt ned trappen

Sykepleier som går nedover en sykehjemskorridor

Pasienter med fremskreden demenssykdom kan oppleve både angst og utrygghet. Det øker risikoen for trusler og vold mot ansatte.

Arbeidstilsynet har lenge fastslått at sykepleiere er av de yrkene hvor risiko for å bli utsatt for vold eller trusler, er høy. Også SSB har gjort analyser som viser at rundt tre av sju sykepleiere utsettes for vold eller trusler i jobben. Ifølge SSB er det ett fellestrekk som går igjen i de mest utsatte yrkene: Det er yrker der folk jobber med pasienter, klienter eller liknende.

Forebygger så godt de kan

På Lillestrøm har Arbeidstilsynet opprettet tilsynssak mot kommunen. Ved et av kommunens sykehjem ble en ansatt angrepet og dyttet ned en trapp av en pasient med demens.

– Det er ikke ukjent at det kan være utfordringer på denne typen institusjoner med denne pasientgruppen, sier seksjonsleder for oppfølgning av arbeidsulykker, Jan Petter Sæbø, i Arbeidstilsynet til Romerikes Blad (RB), som først skrev om saken.

Snakker mye om dette

– Vi har beboere og pasienter med fremskreden demenssykdom. Noen av dem har angst eller opplever utrygghet, noe som kan føre til situasjoner med trusler og vold. Dette er en del av arbeidshverdagen vår, og på enkelte avdelinger er det daglige hendelser, sier Robert Bergheim, avdelingsleder for fem av institusjonene i kommunen, til RB.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har rundt 100 000 personer diagnosen demens i dag, og tallet er økende. I 2050 kan Norge tallet ha doblet seg.

Mørketall

Seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Jan Petter Sæbø, sier til RB at de tror det generelt er stor underrapportering av hendelser i Helse- og omsorgssektoren.

Arbeidstilsynet har opprettet en egen nettside med råd til bade ansatte og arbeidsgivere om hvordan arbeidsplassen kan forebygge slike episoder.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Unn Lavik

Pleiemedhjelper/pensjonist
9 måneder 2 uker siden

Har både jobbet og hatt pårørende i institusjoner. Uten unntak sett personalets oppførsel bli møtt med «samme mynt» av beboere. Personalet er veldig ofte årsak til utryggheten!!! Her MÅ noe gjøres!

Unn Lavik

9 måneder 2 uker siden

Kjærlighet! Ømhet en klem!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse