Skarp kritikk mot ny rolle på operasjonsstuene ved Karolinska
Planen om å utdanne og ansette en helt ny yrkesgruppe vekker uro blant operasjonssykepleierne.
Det er svenske Vårdfokus som forteller om reaksjonene på forslaget om en ny type kompetanse på operasjonsavdelingene.
– Det føles som om vi går 30 år tilbake i tid, sier Esmat Esmaeil Zadeh, som er utdanningsansvarlig på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.
Hun reagerer på hvordan operasjonssykepleiernes oppgaver er beskrevet i forslaget. De sammenfattes, ifølge henne, i tre punkter: sterilitet, instrumentering og medisinsk teknikk – uten å nevne omsorg eller pasientsikkerhet.
Forslaget skal innebære at operasjonssykepleierne jobber 50 prosent i operasjonssåret, 25 prosent som veiledere, og resten av tiden være arbeidsleder for to til fire operasjonsstuer der den nye yrkesgruppen instrumenterer.
– Flytter omsorg på korridor
– Hvordan skal jeg kunne garantere steriliteten om jeg ikke er inne på stuen, spør Zadeh.
– Det er tydelig at de som har skrevet forslaget ikke har anelse om hva operasjonssykepleiere gjør.
Emma Jonsson, som leder Vårdförbundets avdeling i Stockholm, er også kritisk til planene.
– Det sies at operasjonssykepleierne skal få bruke sin kompetanse, men i realiteten skal de være på fire stuer i stedet for én, sier hun til Vårdfokus.
– Omsorgen flyttes ut i korridoren.
Hun opplyser at Vårdförbundet ikke er blitt rådspurt i arbeidet med forslaget, som også Riksforeningen för operationssjuksköterskor tar sterkt avstand fra.
– Ikke mening å erstatte
Funksjonssjef ved Karolinska, David Konrad, sier til Vårdfokus at han er oppriktig lei seg for at noen føler seg krenket av forslaget. Han sier det aldri har vært meningen å erstatte operasjonssykepleierne.
Han viser til den store mangelen på operasjonssykepleiere. I rapporten skal det komme frem at om ti år kan hver fjerde operasjonsstue på Karolinska stå tom fordi det er for få slike spesialsykepleiere.
Konrad presiserer overfor Vårdfokus at planen kun er et forslag. Nå skal det settes ned arbeidsgrupper som skal se på dette forslaget. Om noen har en briljant idé, sier han, blir han kjempeglad.
– Vi har andre forslag
Til Sykepleien sier Emma Jonsson i Vårdförbundet at de har fått forsikringer fra politisk hold om at det ikke foreligger noen planer om å erstatte operasjonssykepleiere. Men at Karolinska har fått mulighet til å gjøre et pilotprosjekt for å blant annet se på hvordan man kan rekruttere bredere, og hvordan man kan sikre operasjonskapasiteten fremover.
– Men der har vi andre forslag enn å innføre operasjonsteknikere, sier hun.
– For eksempel høyere lønn, og tiltak knyttet til arbeidstider og arbeidsmiljø.
Hun peker også på at det er flere oppgaver som ikke krever utdanning i operasjonssykepleie, som blant renhold og påfyll av utstyr.
1 Kommentarer
Heidi Haugen
,Dette høres jo veldig kjent ut. Etter mange år med varsling om kommende sykepleiekrise sitter vi midt oppe i det - og lite er gjort for å møte etterspørselen. I stedet for å kartlegge hvilke oppgaver som skal utføres gjennom døgnet - og deretter se på hvilke kompetanse man trenger for å utføre oppgavene, så ansetter man helsefagarbeidere som får opplæring i sykepleieprosedyrer. Jeg er ikke negativ til helsefagarbeidere, og mener de har en plass i spesialisthelsetjenesten. Jeg trenger imidlertid ikke frigjøring av arbeidsoppgaver som gir meg mindre pasienttid og mer tid til forefallende arbeid. På en vakt vil jeg anslå at ca. 30 % av arbeidstiden går med til sjekkrutiner, drosjebestillinger, søppeltømminger, skylleromsarbeide, mattilberedning, matservering, oppvask, logistikkarbeide, m.m Det er disse oppgavene jeg ønsker avlastning på. Jeg håper NSF og fagavdelingen kan bli tydeligere i den offentlige debatten på at når sykepleiefunksjonen og oppgavene vi utfører skal endres eller er under press - må vi være en part i diskusjonen. Vi må også klare å beskrive faget vårt på en mer konkret måte slik at folk uten helsefaglig bakgrunn vet hva vi står for. Sykepleie er enn så lenge en egen profesjon og det er vi sykepleiere som må definere hva sykepleie er. Vi må snart begynne å ta faget vårt tilbake og opplyse allmennheten om hva det er vi driver med.