fbpx Frister sykepleiere med 100 000 kroner i bonus Hopp til hovedinnhold

Frister sykepleiere med 100 000 kroner i bonus

Bilde av den karakteristiske fjelltoppen, Hatten som har gitt navn til kommunen.

Hattfjelldal kommune frister sykepleiere med bonus på 100 000 kroner, barnehageplass, kommunal bolig og begynnerlønn på 435.800 kroner.

Den lille kommunen Hattfjelldal på Helgeland i Nordland fylke huser 1500 innbyggere. Kommunen har i flere år slitt med å få nok sykepleiere og helsefagarbeidere. Politikerne tok grep og vedtok et lukrativt lokkemiddel da de lyste ut sykepleierstillinger i svenske aviser før helgen. Hattfjelldal håper å sykepleiere lar seg friste av 100 000 kroner i bonus, fast barnehageplass og kommunal bolig. Betingelsen er at de binder seg for to år.

Stilling ledig

– Hvor mange stillinger har dere lyst ut?

– Vi har to 100 prosent stillinger, to 80 prosent stillinger, og ett vikariat i 100 prosent stilling, sier Helse- og omsorgssjef i Hattfjelldal kommune, Elisabeth Bogfjellmo til Sykepleien.

Hun opplyser at for de to stillingene i 80 prosent, er bonusen 80 000 kroner.

Ingen konkrete søknader

– Hvordan har responsen vært?

– Før svensk presse, og nå norsk presse, omtalte saken var det liten respons. Men det har tatt seg opp etter helgen, sier Bogfjellmo.

Men selv om det har blitt noen telefoner og forespørsler, har det ikke kommet inn konkrete søknader.

– Sist jeg sjekket var på mandag, men det er enda noen dager før søknadsfristen går ut 9. april, sier hun.

Gjelder alle sykepleiere

Både VG og Dagens Næringsliv har skrevet om saken. Det er lett at man kan få inntrykk av at dette er et stunt som bare gjelder svenske sykepleiere.

– Det er det ikke, sier Bogfjellmo.

– Alle sykepleiere som er interessert og som oppfyller våre krav, kan søke. Vi har blant annet fått en henvendelse fra en sykepleier i nabokommunen, sier hun.

– Er nabokommunen redd for å miste sine sykepleiere til dere?

– Jeg tror ikke det. Vi har i hvert fall ikke fått noen negative reaksjoner, sier hun.

Tiltak for å beholde

– Hva med sykepleierne som allerede jobber i kommunen, synes de dette er urettferdig?

– Vi har ikke fått sterke reaksjoner fra de sykepleierne vi allerede har i jobb. De kjenner nok svært godt til at mangelen på denne kompetansen er stor, noe som gjør at de over lengre tid har strukket seg langt for å få forsvarlig drift av tjenestene. Tilskuddet ble tatt opp med de tillitsvalgte i forkant av politisk behandling, sier hun.

Kommunen har også gitt stipend eller hjulpet til med finansiering av studier til flere av de som jobber i kommunen i dag.

– I tillegg har det lenge vært en ordning med full ansiennitet fra startdato. Det tilsvarer en årslønn på 435.800 kroner, sier hun.

Hattfjelldal skal også starte et arbeid med å se på flere tiltak både for å beholde og rekruttere personell som kommunen har bruk for videre fremover.

– Dette arbeidet skal gjøres i samarbeid mellom partene arbeidsgiver, tillitsvalgte og politisk nivå, sier Bogfjellmo.

Fantastisk

NSFs fylkesleder i Nordland, Gjertrud Krokaa, synes det er fantastisk hva Hattfjelldal har fått til.

– Det som er ekstra flott, er at dette er et resultatet av et enstemmig kommunestyrevedtak. Politikerne har skjønt at helsepolitikk er viktig og de er villige til å prioritere det, sier Krokaa.

Fylkeslederen ser lyst på livet for tiden.

– Vi ser nå at det er flere kommuner og sykehus i Nordland som følger Hattfjelldals eksempel. For sykepleierstudenter er dette en gylden anledning til å forhandle frem avtaler om for eksempel lønn under utdanning og fast jobb etter endt utdanning, sier hun.

Hun har så langt i sin karriere ikke sett slike positive trender som hun nå er vitne til.

– Vi har stått på barrikadene lenge, men nå ser det ut til at stadig flere ser hvor viktig det er å gi sykepleiere gode betingelser, sier Krokaa.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse