fbpx FHI: Seks personer smittet av tuberkulose i Rogaland Hopp til hovedinnhold

FHI: Seks personer smittet av tuberkulose i Rogaland

Bildet viser  røntgenbilde av lunger med tuberkulose øverst i venstre lunge

Folkehelseinstituttet undersøker funn av tuberkulosesmitte hos seks personer i Rogaland fylke.

Personene ble prøvetatt etter funn av storfetuberkulose hos en ku som ble slaktet i november i fjor, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

De positive prøvene sier ikke noe om når smitten har oppstått. Heller ikke om det dreier seg om smitte fra dyr eller mennesker.

Nå samarbeider FHI med kommuneoverlegen i den aktuelle kommunen for å kartlegge potensielle smittekilder, inkludert mulig sammenheng med det aktuelle slaktet.

De fleste som smittes, utvikler ikke sykdom

En positiv Igra-blodprøve betyr at man er smittet av tuberkulose, men å være smittet betyr ikke at man er syk. Ifølge FHI vil de fleste som smittes, aldri utvikle sykdom.

– Personer som er smittet uten å være syke, kan ikke smitte andre, sier overlege Karine Nordstrand.

Første på mange år

Påvisningen av storfetuberkulose hos en ku i Norge i november var første påvisning på mange år.

I forbindelse med smittesporingen følges derfor personer som har hatt kontakt med kua, nøye opp.

Ikke risiko for smitte til befolkningen generelt

FHI opplyser at storfetuberkulose primært smitter mellom dyr, men sykdommen kan også smitte til mennesker. Den vanligste smittemåten fra dyr til mennesker er gjennom inntak av upasteurisert melk og melkeprodukter – som altså ikke er varmebehandlet.

– Folkehelseinstituttet anser at det ikke er noen risiko for smitte av tuberkulose til befolkningen generelt i dette tilfellet, sier Nordstrand.

«Smitte til mennesker gjennom kontakt med storfe forekommer relativt sjeldent og i all hovedsak til personer som har hatt tett kontakt over tid med et dyr med pågående lungesykdom», skriver FHI.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse