fbpx Norsk produkt skal gjøre det lettere å ta akuttmedisin mot hjerteinfarkt Hopp til hovedinnhold

Norsk produkt skal gjøre det lettere å ta akuttmedisin mot hjerteinfarkt

Ved mistanke om hjerteinfarkt er rett behandling så fort som mulig livsviktig. Et nytt patent for å få i seg acetylsalisylsyre er på vei.

Legemiddelet fra Asamedic lanseres onsdag 18. januar klokken 12. Norge blir det første landet der det kommer for salg.

Professor i kardiologi Dan Atar ved Oslo universitetssykehus Ullevål er rådgiver for Asamedic. Han forklarer forskjellen mellom det nye produktet og andre medisiner med acetylsalisylsyre (ASA) til bruk ved hjerteinfarkt eller mistanke om hjerteinfarkt.

– Utfordringen er at en pille kan være vanskelig å svelge eller tygge tørt når man har brystsmerter og vann er ikke alltid lett tilgjengelig. I tillegg tar det noe tid før piller løser seg opp i magen og får virkning i kroppen. Coxor er flytende og tas raskere opp i kroppen, skriver Atar i en epost til NTB.

Administrerende direktør Geir Ivar Westen i Asamedic beskriver det nye produktet i et intervju med patentbyrået Onsagers. Legemiddelet har fått navnet Coxor og består av en liten beholder på størrelse med en leppestift. Flaskens kork er fylt med acetylsalisylsyre (ASA), virkemiddelet i aspirin, i pulverform. I flasken er det en oppløsningsvæske.

– Ved å skru på korken faller pulveret ned i beholderen med oppløsningsvæsken. I motsetning til vann løser denne væsken opp ASA på bare få sekunder, sier Westen.

Tatt opp raskere

ASA kan ha god effekt ved behandling av hjerteinfarkt. Det er et blodfortynnende virkestoff som gjør at blodforsyningen til hjertet blir opprettholdt.

En randomisert studie som ble publisert i PubMed i oktober, viser opptaket av ASA hos personer som hadde drukket aspirin oppløst i væske, tre minutter etter inntak. Nivået i blodet var opptil dobbelt så høyt sammenlignet med personer som tok aspirin ved å tygge en tablett.

Per i dag er det å tygge en tablett anbefalt metode for å få i seg ASA så fort som mulig ved mistanke om hjerteinfarkt.

– En betydelig andel av dem som dør av hjerteinfarkt, dør mens de venter på medisinsk hjelp. Tilgangen til en slik oppløsning er fordelaktig og vil kunne redde liv, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Da Dispril forsvant

Legemiddelverket har vært involvert i prosessen med å godkjenne Coxor for reseptfritt salg. Det skjedde i 2021, men legemiddelet har ikke vært i salg ennå.

– Prinsippet med å løse opp ASA i væske er ikke nytt. Vi hadde før preparatet Dispril, en tablett med ASA som man løste opp i vann og drakk, sier Madsen.

For 12 år siden forsvant Dispril fra markedet, ifølge Dagens Medisin. Siden har man måttet tygge eller knuse tabletter for å få så rask virkning som mulig. I andre land finnes det flytende ASA i kapsler, men heller ikke de gir så rask effekt som det nye produktet.

– Det er fint å få tilgang til et preparat nå som er enkelt å bruke, sier Madsen.

Han anbefaler alle i risikosonen, særlig personer over 65 år, å ha smertestillende midler med acetylsalisylsyre tilgjengelig, spesielt i situasjoner hvor det kan ta tid før man får hjelp av helsepersonell.

7 Kommentarer

Isabelita Dichoso

Sykepleier
2 måneder 1 uke siden

Hva gjør man hvis den person er bevistløs og har vanskelig å få i seg væske Coxor?? Finnes det spray brukes under tungen ??

Kristian

Sykepleier
2 måneder 1 uke siden

Hvis du har en bevisstløs person så sjekker du ABC, ringer 113 og evt startet hjerte-lungeredning.

Jostein Bjerk-Undrum

Ambulansearbeider
2 måneder 1 uke siden

Bayer leverer Aspirin i sett med hetteglass og sterilt vann til iv administrasjon.

Stein

Dr.
2 måneder 1 uke siden

Det finnes intravenøse preparater til bruk på sykehus, eller man må legge ned en magesonde for å gi medisinene. Men utenom sykehus får man ikke gjort så mye...

Randi Nina Hammer

Hjelpepleier
2 måneder 1 uke siden

Kan en ta Coxor når en har et bløder syndrom ?

Annonse
Annonse