fbpx Ny studie: Kvinner med hjerteinfarkt har større risiko for å dø hvis legen er mann Hopp til hovedinnhold

Ny studie: Kvinner med hjerteinfarkt har større risiko for å dø hvis legen er mann

Akuttmottak
KJØNN KAN AVGJØRE: Kvinner har større sannsynlighet for å overleve et hjerteinfarkt hvis legen også er en kvinne. Foto: Erik M. Sundt

Kvinner som kommer til akuttmottak med hjerteinfarkt i USA, har større risiko for å dø hvis legen er mann, viser en studie fra Harvard University.

Studien er basert på over 500 000 pasienter som ble innlagt på akuttmottak med hjerteinfarkt i Florida mellom 1991 og 2010.

Forskere fra Harvard University har funnet en markant forskjell i overlevelse ved å se på om lege og pasient hadde samme kjønn.

Når kvinner ble behandlet av kvinnelige leger, var det en «betydelig og positiv effekt» på overlevelse, viser studien, som er publisert av tidsskriftet PNAS.

Tallene viser at nesten 12 prosent av pasientene som kommer til akuttmottak med hjerteinfarkt, dør. Men i gruppen kvinnelige pasienter med kvinnelige leger er risikoen for å dø redusert med 5,4 prosent.

Når man ser tallene på en annen måte, viser de at kvinner som behandles av kvinnelige leger, også har høyere dødelighet enn menn som behandles av kvinnelige leger, men de har kun 1,52 prosent mindre sjanse for å overleve enn mennene.

Andre symptomer?

Tidligere studier har vist at kvinner har større risiko for å dø av hjerteinfarkt enn menn.

Men hvorfor er det slik? Enkelte eksperter har ment at det er fordi kvinner har andre symptomer på hjerteinfarkt enn menn, eller at de har en tendens til å søke behandling senere enn menn.

Den ferske studien åpner imidlertid opp for en ny forklaring på hvorfor kjønnsforskjellen vedvarer.

«De fleste leger er menn, og mannlige leger ser ut til å ha problemer med å behandle kvinner», heter det i forskningsrapporten.

– Menn lærer med årene

Tallene viste også at jo flere kvinner en mannlig lege behandlet i løpet av livet, desto mindre sannsynlighet er det for at kvinnene han behandlet, døde.

Dette beskrives imidlertid som en «catch-22», det vil si et paradoks som det er umulig å komme unna, ettersom det tyder på at et visst antall kvinner må dø, slik at legen lærer fra sine feil.

«Denne nedgangen kan komme på bekostning av tidligere kvinnelige pasienter», skriver forskerne.

Flest mannlige leger

Et problem i USA er at de fleste legene er menn, så det å kople kvinnelige pasienter med kvinnelige leger er ikke alltid mulig. Forskerne foreslår i stedet å gi plass til flere kvinnelige leger i akuttmottakene.

I Norge er kvinnene i flertall både på medisinstudiet og blant leger som er under spesialisering.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.