fbpx Regjeringen avviser kritikk mot avviklingen av fritt behandlingsvalg Hopp til hovedinnhold

Regjeringen avviser kritikk mot avviklingen av fritt behandlingsvalg

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap)

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) står på avgjørelsen om å avvikle fritt behandlingsvalg og forsikrer at pasienter fortsatt vil ha valgfrihet.

Dagen før et flertall i Stortinget vil gå inn for å avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg for pasienter måtte helse- og omsorgsministeren møte i Stortingets spørretime hvor hun måtte forsvare innstillingen.

Under spørretimen i Stortinget onsdag stilte Høyre og Fremskrittspartiet spørsmål mot at ordningen skal oppheves.

– Mens statsråden jubler over å fjerne pasienters valgfrihet, står mange mennesker fortvilet over at de mister sitt sårt trengte behandlingstilbud, sa stortingsrepresentant Bård Hoksrud.

Kjerkol: – En praktisk tilnærming

Kjerkol viste til at ordningen ikke har ført til økt etablering av helsetjenester i distriktene, og at den trekker ressurser vekk fra de lokale sykehusene.

– For meg er det en praktisk tilnærming til hvorfor vi ikke skal gi en liberal etableringsrett til private som skal tiltrekke seg pasienter, og så skal finansieringen av dette bli trukket rett ut av de offentlige lokalsykehusene, svarte Kjerkol.

Fritt behandlingsvalg innebærer at pasienter får mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, inkludert private aktører. Ordningen ble innført i 2015, men den nåværende regjeringen mener at ordningen i liten grad har oppnådd formålet som var å få ned ventetidene og gjøre helsetjenesten mer effektiv.

Kjerkol viste til at den planlagte avviklingen har vært planlagt gjennom to år, og det vil være en overgangsordning på 12 måneder.

Høyre bekymret for beredskapen i sykehusene

Høyre mener helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har sådd tvil om hvorvidt beredskapen på sykehusene vil lide under stramme budsjetter. Kjerkol toner ned uroen.

Det var Kjerkols uttalelser til NRK tirsdag morgen som gjorde leder Tone Wilhelmsen Trøen (H) i Stortingets helsekomité bekymret.

I programmet sa Kjerkol at «vi kunne også sittet her med sykehusdirektørene våre som nå opplever at budsjettet de får, ikke strekker til, og at det vil gå utover beredskap».

– På hvilken måte kan beredskapen svekkes på norske sykehus med den svake sykehusøkonomien? spurte Trøen.

Kjerkol svarte at sykehusene har fått sin ramme for neste år.

– Det er en økning på 2,7 milliarder. Innenfor det vil man prioritere beredskap, pasientbehandling, forskning og investeringer, sa helseministeren.

På spørsmål fra NTB om hvorvidt sykehusdirektørene har meldt bekymring for at budsjettene kan gå ut over beredskapen, svarer Kjerkol:

– De har meldt at det blir stramme rammer for neste års sykehusbudsjett. Det er en beskrivelse jeg deler.

Trøen sier hun fikk mer bortforklaringer enn svar i stortingssalen.

– Vi er nødt til å vite hvorvidt sykehusene på grunn av økonomi føler at de ikke har mulighet til å prioritere beredskapsarbeidet kommer. Jeg har tillit til at de offentlige sykehusene er opptatt av beredskap, men jeg mener hun tirsdag nærmest ga inntrykk av at svak sykehusøkonomi kan gå ut over beredskapen, sier hun til NTB.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Einar Trantorv

Overbuljongterningpakkmesterassistent
11 måneder 4 uker siden

Er hun seriøs? "Man fjerner tilbud om å få sponset privattilbud, så kutter man offentlige midler?"

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse