fbpx De fire sykepleierne fra Sykehuset Østfold anker til Høyesterett Hopp til hovedinnhold

De fire sykepleierne fra Sykehuset Østfold anker til Høyesterett

De fire sykepleierne Ann Christin Skrøder, Maria Worren Vågsholm, Elin Gunther Jensen og  Agnethe Karlsen

De fire sykepleierne ved barneklinikken på Kalnes som ble saksøkt av ledelsen ved Sykehuset Østfold, anker dommen som falt i juni i år, til Høyesterett.

Borgarting lagmannsrett avsa dom i ankesaken i juni i år. Der fikk tre av de fire sykepleiere avslag på krav om full stilling på nyfødtintensiven ved Sykehuset Østfold. Alle fikk 15 000 kroner i erstatning.

Den fjerde sykepleieren fikk hundre prosent stilling etter forrige runde i retten i juni. De tre andre sykepleierne mente at også de hadde krav på hel stilling på nyfødtintensivavdelingen.

Det var retten ikke enig i.

Sykepleiernes advokat i Norsk Sykepleierforbrund (NSF), Magnus Buflod, forteller at saken ble anket tirsdag 30. august (les bakgrunnen i faktaboksen under). 

Det er de fire sykepleierne som har valgt å anke til høyesterett. NSF har bestemt seg for å støtte dem.

Fakta
Bakgrunn
  • I april 2019 stilte fire spesialsykepleiere krav om fortrinnsrett til en ledig stilling i seksjon nyfødtintensiv ved Sykehuset Østfold. Sykehuset avslo kravet, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda. Nemnda ga sykepleierne medhold. Ledelsen ved Sykehuset Østfold bestemte seg imidlertid for å ikke følge nemndas vedtak, og saksøkte de fire sykepleierne for å få avklart forståelsen av regelverket rundt fortrinnsretten.
  • 15. september 2020 startet rettssaken i Tingretten i Fredrikstad. I sitt åpningsinnlegg ba sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, dommerne avvise saken. Retten støttet sykepleiernes advokater, og Tvisteløsningsnemndas avgjørelse ble dermed rettskraftig. Sykehuset Østfold mente imidlertid at de kun trengte gi den ene av sykepleierne full stilling og erstatning for tapt inntekt.
  • I denne saken ga retten Sykehuset Østfold medhold. Sykepleiernes advokater mente imidlertid at alle fire har krav på både hel stilling og erstatning. Saken ble ført i Borgarting lagmannsrett i juni 2022.

– Hvorfor velger dere å anke saken?

– Lagmannsretten har konkludert med at Tvisteløsningsnemndas vedtak ikke gir rett til utvidet stilling. Det bygger på en lovforståelse vi mener er feil og gjør nemndas vedtak helt uforutsigbare, skriver de fire sykepleiernes advokater til i en e-post til Sykepleien.

Heller ikke lagmannsrettens forståelse av erstatningsbestemmelsen i loven er riktig forstått, mener advokatene Ingrid Tordis Enoksen og Magnus Buflod.

– Dette er spørsmål det er riktig og viktig at landets øverste domstol avklarer, sier de.

Full støtte fra NSF

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen skriver i en e-post at de som forbund går inn i denne saken formelt og støtter de deltidsansatte sykepleierne ved Sykehuset Østfold.

– Saken reiser prinsipielle spørsmål som angår mange av medlemmene våre, skriver hun.

– Det blir umulig å vite hva konsekvensen av et positivt vedtak fra Tvisteløsningsnemnda er, dersom lagmannsrettens lovforståelse blir stående. Derfor må Høyesterett avklare dette, skriver Larsen.

Tre ukers frist

Sykehuset Østfold har nå fått tilsvarsfrist på tre uker. Saken sendes deretter til Høyesterett som avgjør om saken skal behandles, eller om lagmannsrettens dom er endelig.

– Dette skjer normalt i løpet av seks uker etter at saken er oversendt. Når saken eventuelt kan behandles, er for tidlig å si, sier advokat Ingrid Tordis Enoksen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse