fbpx Danmark mangler søkere til nesten tusen studieplasser i sykepleierutdanningen Hopp til hovedinnhold

Danmark mangler søkere til nesten tusen studieplasser i sykepleierutdanningen

Bildet viser fire helsepersonell som går i en trapp ute

Langt færre ønsker å bli sykepleiere, vernepleiere, lærere og sosialarbeidere i Danmark enn før koronapandemien. Foran høstens semester er det nesten tusen ledige plasser på sykepleierutdanningen.

– Disse meget viktige fagene er ryggraden i velferdssamfunnet vårt, og i år kommer vi til å ha mange ledige studieplasser, spesielt i sykepleierutdannelsen. Det er dypt bekymringsfullt, sier utdannings- og forskningsminister Jesper Petersen i en pressemelding.

Tallene fra opptaket, offentliggjort denne uken, viser at 3323 har kommet inn på sykepleierutdanningen. Men med totalt 4293 studieplasser, er det altså nesten tusen ledige plasser etter førsteinntaket.

– Ingen bør være overrasket

På sykepleierutdanningen er fallet på hele 18 prosent sammenliknet med året før koronapandemien startet.

Fallet skyldes ifølge departementet at det har vært færre søkere i år enn tidligere.

Danmark opplever dermed noe av den samme utviklingen som i Norge, der tall fra Samordna opptak viser at antallet søkere til sykepleierstudier er det laveste siden 2013. I Norge er det imidlertid langt flere søkere enn plasser.

Ingen bør være overrasket over tallene, mener lektor i pedagogikk Jan Thorhauge Frederiksen ved Københavns Universitet. Han mener nedgangen blant annet skyldes den politiske retorikken.

– De unge velger utdanninger som fører til et økonomisk trygt liv, gode arbeidsvilkår og som bidrar på den måten det snakkes om at samfunnet har bruk for, sier Frederiksen.

Håper på bedre vilkår om tre og et halvt år

– Jeg har gått noen runder for å avgjøre om dette er den riktige utdannelsen å ta, siden de er så underbemannet på sykehusene. Men jeg har konkludert med at det er riktig for meg, sier studenten Julie Hammer Hyldegaard til Danmarks Radio. Hun søkte på sykepleierutdanningen til tross for alle de negative historiene.

– Og så håper jeg at de som kjemper for sykepleierne, fortsetter kampen, sånn at vilkårene er bedre når jeg er ferdig om tre og et halvt år.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse