fbpx Katastrofetall for sykepleierutdanningen i Danmark Hopp til hovedinnhold

Katastrofetall for sykepleier­utdanningen i Danmark

Nye tall fra Danmark viser en kraftig nedgang i antall søkere til sykepleierstudiet. – Resultatet er en bombe for et allerede sønderskutt helsevesen, mener den danske sykepleierforeningen.

Totalt har det kommet 3733 søkere med sykepleie som første prioritet til årets utdanninger i Danmark (se tall lenger ned i saken).

Dette er en nedgang på hele 28 prosent fra året før.

Nestleder i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, kaller tallene en katastrofe.

– Vi står i en situasjon hvor store deler av helsevesenet er på knærne, fordi det mangler sykepleiere, sier hun.

 En dør lukkes igjen

– Hvis man hadde tenkt å løse utfordringene i helsevesenet med å utdanne flere, så lukkes den døren igjen nå.

– Det er dypt alvorlig, og politikerne er nødt til å gjøre mer for at det skal bli attraktivt å jobbe som sykepleier igjen, sier hun i en pressemelding fra Dansk Sygeplejeråd.

Det har tradisjonelt vært flere søkere enn det er plasser i Danmark, men siden 2015 har søkertallene for de med sykepleie som første prioritet falt. Den ekstra store nedgangen i år betyr at det sannsynligvis vil være flere studieplasser enn studenter. Aller verst vil det bli utenfor de store byene, melder forbundet.

Totalt har søkermassen til de fire store velferdsutdanningene falt med 19 prosent i 2022. Det inkluderer pedagogikk-, sosialrådgiver- og lærerutdanningene.

Dårlig lønn er årsaken

– Mange er bekymret for arbeidsvilkårene, og om det kreves at de bygger opp en personlig robusthet for å kunne arbeide i et helsevesen under press, sier Charlotte Gøtstad Sørensen, talsperson for de danske sykepleierstudentene.

– De ønsker et arbeidsliv hvor man kan få hverdagen til å henge sammen, også økonomisk. Det får dessverre mange til å velge bort sykepleierutdanningen, sier hun.

Må bli mer attraktivt

Både nestlederen og studentlederen etterlyser tiltak som gir de unge lyst til å søke på utdanningen. De sier det er arbeidsvilkår og anerkjennelse det dreier seg om. Lønn er avgjørende.

– Man finner ikke et mer givende yrke med større muligheter til å gjøre en konkret forskjell for andre mennesker hver dag. Men arbeidet bæres ikke av lønnen i seg selv, og spesielt ikke når vilkårene blir slik at man ikke lenger har mulighet til å gjøre den forskjellen man er utdannet til, sier Dorthe Boe Danbjørg.

Tallene fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen viser at det er en generell nedgang på 15 prosent til alle utdannelsestyper. Antallet studenter som tar sabbatsår, øker, og dette kan være en forklaring.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse