fbpx Barneombudet krever rask helseplan for de sykeste barnevernsbarna Hopp til hovedinnhold

Barneombudet krever rask helseplan for de sykeste barnevernsbarna

Portrettbilde av Inga Bejer Engh. Barneombud.
TA ANSVAR: I rapporten «De tror vi er shitkids» – som handler om barn på barnevernsinstitusjoner – kommer barneombudet med anbefalingen om at helsetjenesten må ta ansvar. Foto: NTB/Gorm Kallestad

– Slik det er nå tar barnevernet ansvar for barn som skulle vært helsetjenestens ansvar, sier Barneombudet.

– Vi trenger ikke flere pilotprosjekter og rapporter. Vi må handle nå og sikre at de sykeste barnevernsbarna får helsehjelp, sier barneombud Inga Bejer Engh til Aftenposten.

– Helsetjenesten må ta ansvar

Hun peker på at psykisk syke unge havner som kasteballer mellom ulike leger og psykologer.

Problemet er todelt. Slik det er nå tar barnevernet ansvar for barn som skulle vært helsetjenestens ansvar. Når andre tjenester bygges ned, sluses barn inn i barnevernstjenesten.

I tillegg kommer barna som er barnevernets ansvar, men som også trenger psykisk helsehjelp. De får ikke god nok behandling i dag, skriver avisen.

«Shitkids»

Det er i rapporten «De tror vi er shitkids» – som handler om barn på barnevernsinstitusjoner – at barneombudet kommer med anbefalingen om at helsetjenesten må ta ansvar.

Rapporten kom ut i 2020, og i april møtte barneombudet barne- og familieminister Kjersti Toppe for å finne ut hvordan rapporten er fulgt opp.

Svaret var at Bufdir har fått oppdraget med å følge opp og at de skal være ferdig med sin analyse i løpet av 2022.

Engh mener det har gått for lang tid.

– Vi er også opptatt av at tiltak skal være kunnskapsbasert. Men på et eller annet tidspunkt har vi nok kunnskap. Nå er det på tide at vi handler på grunnlag av den kunnskapen vi allerede har innhentet, sier hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.