fbpx NSF-lederen støtter skjenkeforbudet Hopp til hovedinnhold

NSF-lederen støtter skjenkeforbudet

hver femte vakt er ikke bemannet av en sykepleier

– Da skjenkeforbudet ble innført, var vi fornøyd fordi det var stor usikkerhet rundt smittesituasjonen og omikronviruset før jul. Den usikkerheten er der fortsatt, sier Lill Sverresdatter Larsen til VG.

De siste dagene har det vært mye debatt rundt skjenkeforbudet som ble innført før jul. Regjeringen varslet at de vil vurdere om tiltakene skal fortsette nå i januar eller mykes opp.

Misunner ikke helseministeren

Selv om smittetallene slår nye rekorder i disse dager, mener serveringsbransjen at skjenkeforbudet bør fjernes om ikke bransjen skal gå under. De får støtte av flere LO-forbund og noen opposisjonspolitikere på Stortinget. NSFs forbundsleder er imidlertid fornøyd med at regjeringen innførte skjenkeforbud.

– Jeg misunner ikke helseministeren og de som skal ta den beslutningen. Da skjenkeforbudet ble innført, var vi fornøyd fordi det var stor usikkerhet rundt smittesituasjonen og omikronviruset før jul. Den usikkerheten er der fortsatt når vi ser de siste dagers smitte- og innleggelsestall, sier Larsen til VG.

– Kan lette opp litt

Larsen sier i samme intervju at hun skjønner at skjenkeforbudet rammer en hel bransje hardt. Hun mener likevel det er greit å fortsette med forbudet frem til 14. januar siden smittesituasjonen fremdeles er økende og kan belaste sykehusene og helsepersonell mer enn de tåler.

– For eksempel at restauranter serverer alkohol til mat, samt at det settes grense på et klokkeslett på kvelden, men jeg mener vi kan ta tiden frem til 14. januar med å se an smitte- og innleggelsestall, sier Larsen til VG.

Hovedutfordringen slik forbundslederen ser det, er og har vært frykten for et overbelastet helsevesen.

Les også: Over 3300 sykepleiere registrert som uvaksinerte

Tredje dose

Helsepersonell har fått tilbud om en tredje dose.

– Rundt 80 prosent av landets sykepleiere har nå fått boosterdose. Det vil hindre alvorlig sykdom, men det betyr ikke at de ikke vil bli syke hvis de smittes av omikron, sier Larsen til VG.

20. desember i fjor kunne Sykepleien melde at det fremdeles var 3380 sykepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre og ambulansepersonell i Norge som var uvaksinert mot koronasykdom. 

Uvaksinerte sykepleiere i primærhelsetjenesten per 20. desember

  • Totalt er det 31 056 sykepleiere med pasientnært arbeid i primærhelsetjenesten som er tilbudt vaksinen, av disse er det 28 400 som er vaksinert med to doser, 29 279 har fått en.
  • Det er 1777 sykepleiere i primærhelsetjenesten som er registrert som uvaksinerte, ifølge FHIs tall.
  • 201 spesialsykepleiere og 22 jordmødre er registrert som uvaksinert i forrige ukes rapport.
  • Altså totalt 2000 uvaksinerte sykepleiere.
  • Andelen med én dose koronavaksine er høy blant disse to yrkesgruppene: 98 prosent av spesialsykepleierne og 96 prosent av jordmødrene har tatt en dose.

Uvaksinerte sykepleiere i spesialhelsetjenesten per 20. desember

  • 839 sykepleiere, 359 spesialsykepleiere, 109 ambulansepersonell og 73 jordmødre er registrert som uvaksinerte, ifølge våre utregninger basert på FHIs tall.
  • Totalt 1380 uvaksinerte i spesialisthelsetjenesten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse