fbpx Uvaksinerte risikerer jobbnekt i helsevesenet Hopp til hovedinnhold

Uvaksinerte risikerer jobbnekt i helsevesenet

Vaksinering

Helsedirektoratet vil spørre jobbsøkere om de har gjennomført barnevaksinasjonsprogrammet, og om de er villige til å ta årlig influensavaksine.

Spørsmålene om vaksinasjonshistorikk og innstilling til vaksinering vil gjelde alle som søker på jobber der de kommer i kontakt med pasienter, ifølge  Fagbladet Journalen. Hvis man verken er vaksinert mot for eksempel meslinger eller influensa og heller ikke er villig til å bli det, må man være innstilt på at det kan få konsekvenser.

– Arbeidsgiver må gjøre individuelle risikovurderinger og vurdere forsvarligheten dersom noen ikke vil vaksinere seg. Det vil være ett moment man vurderer i en ansettelsesprosess. Og det kan få konsekvenser for en ansettelse, eventuelt føre til omplassering, sier avdelingsdirektør Andreas Skulberg i avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet (HD).

LES:  Helsedirektøren: Vi må se en markant økning i influensavaksinerte

Kan bli omplassert

Uvaksinerte som allerede arbeider på intensivavdelinger eller med sterkt immunsvekkede pasienter, kan bli omplassert, noe HD allerede har informert om på nettsider og i brevs form.

Ved flere store sykehus i utlandet er det vanlig å kreve i arbeidskontrakten at ansatte lar seg vaksinere mot influensa, særlig hvis man håndterer sårbare pasienter. Overlege Tobias Gedde-Dahl ved Rikshospitalet ønsker liknende krav i Norge.

Sist vinter vaksinerte 28 prosent av helsearbeiderne seg mot sesonginfluensa, mens det året før var en enda lavere andel, bare 16–17 prosent. Det betyr at så mange som sju av ti helsearbeidere kan ha gått på jobb med økt risiko for å smitte pasienter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse