fbpx Uvaksinerte risikerer jobbnekt i helsevesenet Hopp til hovedinnhold

Uvaksinerte risikerer jobbnekt i helsevesenet

Vaksinering
KONSEKVENSER AV VAKSINE-NEKT: Uvaksinerte som allerede arbeider på intensivavdelinger eller med sterkt immunsvekkede pasienter, kan bli omplassert, ifølge Helsedirektoratet. Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB Scanpix

Helsedirektoratet vil spørre jobbsøkere om de har gjennomført barnevaksinasjonsprogrammet, og om de er villige til å ta årlig influensavaksine.

Spørsmålene om vaksinasjonshistorikk og innstilling til vaksinering vil gjelde alle som søker på jobber der de kommer i kontakt med pasienter, ifølge  Fagbladet Journalen. Hvis man verken er vaksinert mot for eksempel meslinger eller influensa og heller ikke er villig til å bli det, må man være innstilt på at det kan få konsekvenser.

– Arbeidsgiver må gjøre individuelle risikovurderinger og vurdere forsvarligheten dersom noen ikke vil vaksinere seg. Det vil være ett moment man vurderer i en ansettelsesprosess. Og det kan få konsekvenser for en ansettelse, eventuelt føre til omplassering, sier avdelingsdirektør Andreas Skulberg i avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet (HD).

LES:  Helsedirektøren: Vi må se en markant økning i influensavaksinerte

Kan bli omplassert

Uvaksinerte som allerede arbeider på intensivavdelinger eller med sterkt immunsvekkede pasienter, kan bli omplassert, noe HD allerede har informert om på nettsider og i brevs form.

Ved flere store sykehus i utlandet er det vanlig å kreve i arbeidskontrakten at ansatte lar seg vaksinere mot influensa, særlig hvis man håndterer sårbare pasienter. Overlege Tobias Gedde-Dahl ved Rikshospitalet ønsker liknende krav i Norge.

Sist vinter vaksinerte 28 prosent av helsearbeiderne seg mot sesonginfluensa, mens det året før var en enda lavere andel, bare 16–17 prosent. Det betyr at så mange som sju av ti helsearbeidere kan ha gått på jobb med økt risiko for å smitte pasienter.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.