fbpx Her har fire av fem klinikkdirektører sykepleierutdanning Hopp til hovedinnhold

Her har fire av fem klinikkdirektører sykepleierutdanning

Haugesund sjukehus, hovedinngang

– Vi ansetter uansett ikke andre enn de best kvalifiserte, understreker HR-direktøren ved Helse Fonna, som har flere sykepleiere enn leger i toppledelsen.

På landsbasis er andelen leger i toppledelsen ved norske helseforetak dobbelt så høy som andelen sykepleiere, ifølge en fersk kartlegging gjennomført av Sykepleien.

Men det finnes unntak, deriblant Helse Fonna.

5 sykepleiere og 3 leger i toppen

Ved dette helseforetaket, som administrerer sykehus og institusjoner i Nord-Rogaland, Sunnhordland og deler av Hardanger, er sykepleierne i flertall i både øverste ledergruppe og lenger ned i hierarkiet.

Av 66 ledere på nivå 1 til 3 finner vi 24 sykepleiere, men kun 15 leger. Den øverste ledergruppen har 12 medlemmer hvorav 5 sykepleiere og 3 leger.

Les også: Færre sykepleiere blant sykehustoppene

Jeg synes det er veldig bra at det er en tverrfaglig sammensetning i ledergruppen
Helga Stautland Onarheim, HR-direktør Helse Fonna

Fire av fem klinikkdirektører ved helseforetaket er sykepleiere, mens den femte er lege. Også HR-direktør Helga Stautland Onarheim er opprinnelig utdannet sykepleier.

– Jeg synes det er veldig bra at det er en tverrfaglig sammensetning i ledergruppen, sier hun.

– Slik får man innspill fra ulike ståsted ut fra hva hver enkelt har med seg. Man kompletterer hverandre.


Tverrfaglighet og bredde

Onarheim understreker at selv om hver enkelt har med seg sin grunnleggende fagkompetanse, så sitter medlemmene av ledergruppen der de gjør fordi de er ledere.

– Det viktigste er at de bidrar til å nå de målene Helse Fonna har.

Les også:Her har de ingen sykepleiere i toppledelsen

Onarheim sammenlikner tverrfaglighet i ledergruppen med kjønnsbalanse.

– Bredde generelt er etter min mening noe man bør tilstrebe i en slik ledergruppe. Dynamikken blir mye bedre da. Men enten du er sykepleier, lege eller annet, så vil du alltid samhandle med dem du er leder for, og hente inn ulike erfaringer og synspunkter som du bringer videre.

Ifølge Onarheim er det ikke noe uttalt mål for helseforetaket å ha et bestemt antall ledere fra ulike profesjonsområder.

– Vi ansetter uansett ikke andre enn de best kvalifiserte. For visse lederstillinger, som for eksempel fagdirektør, kan det riktignok kreves medisinsk bakgrunn, og for de som skal lede kliniske avdelinger, kreves helsefaglig bakgrunn.

– Trenger også økonomene

Helse Fonna utmerket seg også da Sykepleien foretok en liknende kartlegging av ledergrupper ved norske helseforetak i 2010. Den gangen det fire sykepleiere og ingen leger i ledergruppen.

– Hvorfor tror du sykepleiere er så godt representert i Helse Fonnas ledelse?

– Min erfaring er at det har vært flere sykepleiere som har skaffet seg ledererfaring og kompetanse hos oss, og som derfor har vært kvalifiserte for slike stillinger. Leger holder mer fast ved sin faglige og kliniske virksomhet.

– Du er selv sykepleier «i bunn». Hva har du med deg fra dette yrket inn i din nåværende stilling?

– Nå er det lenge siden jeg jobbet klinisk som sykepleier, men det må være forståelsen for fagområdets betydning for drift av et helseforetak og hva som er viktig i et pasientperspektiv. Som ledere utgjør vi en ledergruppe, med oppmerksomheten rettet mot vårt samfunnsoppdrag.

– Jeg synes det er en merverdi å ha klinisk erfaring, men vi trenger også økonomene og andre med ulik kompetanse for å få dynamikken.

Fakta
Om undersøkelsen
  • Sykepleien har innhentet data om grunnutdanningen til ledere på ulike nivåer ved alle norske helseforetak med klinisk virksomhet, samt de fire regionale helseforetakene.
  • Alle helseforetakene utleverte informasjon om sin øverste ledergruppe (ledernivå 1 og 2) mens åtte helseforetak også leverte informasjon for avdelingsledere og andre ledere på nivået under ledergruppen.
  • Kartleggingen inkluderer data om grunnutdanning for 24 toppledere (nivå 1), 327 i øvre ledelse (nivå 2) og 413 på lavere nivå (nivå 3), til sammen 764 ledere.
  • Informasjon om grunnutdanning ble fortelt på fem hovedkategorier: lege, sykepleier, annet helsepersonell, økonom, annet.
  • Lederne med flere fullførte utdanningsløp eller ulike grader av tilleggsutdanning, ble kategorisert etter sin eventuelle helsefaglige eller økonomiske grunnutdanning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse