Bemanningskrise i Melhus – ordfører og varaordfører tar sykepleiervakter
Varaordfører Stine Estenstad (H) tok helgevakt som sykepleier. Hun har foreløpig meldt seg til 15 vakter, og kanskje blir det flere.
– Torsdag og fredag hadde jeg opplæringsvakter, og i helga hadde jeg vakt i hjemmesykepleien i Melhus, forteller varaordfører Stine Estenstad til Sykepleien over telefon mandag morgen.
Da er hun på vei inn i et møte med kommunens rådmann. Møtet er der hun vanligvis holder til: På rådhuset.
Inndratt ferie og fridager
På grunn av en bemanningskrise har både ordføreren og varaordføreren i Melhus meldt seg til tjeneste for omsorgstjenesten.
Høyt sykefravær på grunn av covid-19, forkjølelse, RS-virus, omgangssyke og influensa har skapt krise innen omsorgssektoren i Melhus kommune, skriver Trønderbladet.
Allerede har kommunen forsøkt å omorganisere ved å ta ut barnehageansatte med helsebakgrunn og flytte dem over til pleie. I tillegg har nå varaordfører Stine Estenstad (H) og ordfører Jorid Jagtøyen (Sp), som begge har sykepleierbakgrunn, meldt seg.
– Det er ingen tvil om at de syntes det var bra at jeg er i gang med å ta vakter i hjemmesykepleien. Nå har vi krise, og folk har fått inndratt ferier og fridager. Det kjøres helgebemanning hele uka, sier varaordfører Stine Estenstad (H) til avisen.
Ordfører Jagtøyen (50) sa til Trønderbladet på torsdag at hun skal gå vakter, men at hun trenger litt opplæring først.
Jagtøyen har 100 prosent stilling som ordfører i tillegg, mens Estenstads varaordførerrolle er en 80 prosents stilling.
Mulig jobb i jula også
Til Sykepleien forteller Estenstad at hun og ordføreren har satt seg opp på 15 vakter hver frem til 22. desember.
– Jeg er villig til å ta ekstravakter i jula også, hvis behovet fremdeles er der.
Bare denne helgen har hun blitt oppmerksom på det hun kaller lavthengende frukter:
– Det er dyrt å bruke en sykepleier eller en helsefagarbeider til å handle eller kjøre ut middag i helgene. Kunne vi samarbeidet med NAV her? Kunne dette vært arbeidsoppgaver for eksempel for ufaglærte som har noe restarbeidsevne? spør Estenstad.
– Og så må vi sørge for at vi har nok faste vikarer, slik at det er noen å ringe når ansatte blir syke.
– En øyeåpner
Hun beskriver det som en øyeåpner å være tilbake på «gulvet» etter 13 år ute av sykepleieryrket.
– Det har vært tøffe tak de siste to årene. I år kommer den årlige toppen av forkjølelse og omgangssyke på toppen av covid-situasjonen og med ansatte som har strukket seg langt allerede.
– Det er en krevende situasjon nå, og vi må jobbe for å gjøre det attraktivt å jobbe her. Jeg merket det selv denne helgen: Det var veldig travelt. Samtidig var det artig og utrolig givende å være tilbake som sykepleier. Det er veldig greit at vi på politisk nivå vet hva som skjer ute, sier hun.
0 Kommentarer