fbpx Statsbudsjettet 2022: Høie innfridde ikke Larsens forventninger Hopp til hovedinnhold

Statsbudsjettet 2022: Høie innfridde ikke Larsens forventninger

– Nå blir det opp til den nye regjeringen å få på plass konkrete tiltak, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Regjeringen Solberg fikk i mai i oppdrag av Stortinget å utarbeide en handlingsplan for rekruttering av kritisk helsepersonell.

NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen er ikke fornøyd med innholdet i budsjettforslaget.

– Vi hadde store forventninger til dagens budsjett, men de ble dessverre ikke innfridd i dag, sier hun.

– Sykepleiertjenesten har en egen plan

Helseminister Bent Høie tok seg tid til å svare Sykepleien på noen spørsmål etter at statsbudsjettet for 2022 hadde blitt presentert.

NSFs forbundsleder mener årets budsjett i stor grad er problembeskrivelser, men ikke inneholder nye tiltak. Og hun mener statsbudsjettet inneholder få konkrete forslag som vil løse bemanningssituasjonen.

Les også: – Statsbudsjettet møter ikke sykepleiermangelen

– Hvorfor får ikke sykepleietjenesten en opptrapping slik fastlegetjenesten gjør?

– Sykepleiertjenesten i kommunene har på samme måte som fastlegene en egen plan for opptrapping og rekruttering. Den heter Kompetanseløft 2025, svarer Bent Høie på e-post til Sykepleien.

– Jeg har lovet oppfølgingen av Kompetanseløft 2025, samt oppdragene til helseregionene om rekruttering. Der er det over 2 milliarder øremerket også i 2022, sier han videre.

– Løftet ville blitt fulgt om regjeringen hadde fortsatt

Under Arendalsuka i august 2021 lovet helseministeren at det skulle settes ned et partssammensatt utvalg for å øke heltidsandelen. Høie lovet at utvalget også skulle utrede en mulig bemanningsnorm. Løftet kom på trykk i både VG og i Sykepleien. I statsbudsjettet er dette utvalget ikke nevnt.

– Betyr dette at du har brutt ditt løfte?

– Nei, det er ikke avhengig av omtale i statsbudsjettet. I går ble trontalen holdt i Stortinget, der Kongen leste opp hva som er regjeringens program for det neste året. Der var dette et eget punkt. Så løftet ville blitt fulgt opp hvis regjeringen hadde fortsatt, sier Høie.

NSF kritiserer også helseministeren for ikke å bevilge mer penger til å øke antall utdanningsstillinger for blant annet jordmødre og intensivsykepleiere.

– Hvorfor er ikke det gjort?

– Antall utdanningsstillinger gis som oppdrag i de årlige oppdragsdokumentene og kommer etter at statsbudsjettet er vedtatt, sier Høie.

Lill Sverresdatter Larsen sier at budsjettet viser at regjeringen for så vidt har forstått problemene ute i helsetjenesten.

– Men de har verken i dag eller i løpet av sine perioder bidratt til å løse den alvorlige situasjonen med mangelen på helsepersonell. Nå blir det opp til den nye regjeringen å få på plass konkrete tiltak, sier Larsen.

Les også: Helsebudsjettet 2022: Disse får mer og mindre penger

Les også: Statsbudsjettet 2022: Bent Høies siste helsebudsjett

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse