fbpx Stadig flere tar vaksine mot covid-19 i Norge Hopp til hovedinnhold

Stadig flere tar vaksine mot covid-19 i Norge

Bildet viser koronavert Une Gjerdenstad som viser vei for Hilde Arnesen, som skal ta vaksine.

91 prosent av de over 18 i Norge har fått minst en dose med vaksine mot koronavirus.

4,1 millioner mennesker har fått første dose med koronavaksine i Norge, og 3,7 millioner har fått to doser. Det viser tall fra det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK.

Hver dag er det flere hundre voksne over 18 år som får sin første dose med koronavaksine.

Vil gi alle mulighet

– Det at det fortsatt er mange som nå får første dose koronavaksine, viser at det tar tid å nå alle som ønsker å benytte seg av tilbudet, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI) på instituttets nettsider.

I samtaler med kommunene erfarer FHI at det er mange grunner til at noen først nå velger å ta koronavaksine. Mens noen engster seg for bivirkninger, er andre bekymret for selve stikket, for store folkemengder eller smitte.

Noen har også ventet fordi tidspunkt for vaksinasjon ikke har passet, eller graviditet eller sykdom har gjort at de ikke har kunnet ta vaksine.

Geir Bukholm presiserer at koronavaksinasjonsprogrammet vil fortsette ut året og inn i 2022. FHI ønsker å forsikre seg om at alle som ønsker koronavaksine, skal få tilbud om det.

Alle får tredje dose i Danmark

Eventuelle utvidelser av anbefalinger eller behov for oppfriskningsdoser vil vurderes etter behov.

I Norge er det bestemt at de eldre aldersgruppene skal tilbys en tredje dose koronavaksine. Denne skal settes seks måneder etter første dose, og gis i første omgang til de som er over 85 år og til eldre som bor på sykehjem. Det vil så komme et trinnvis tilbud, først til dem mellom 75 og 84, og så til dem mellom 65 til 74 år.

FHI skal også vurdere om helsepersonell skal få tilbud om en tredje oppfriskningsdose.

Geir Bukholm har tidligere sagt at det foreløpig er begrenset kunnskap om hvor mye en oppfriskningsdose vil bedre beskyttelse mot infeksjon og mer alvorlige utfall i de ulike aldersgruppene. Men at der er sannsynlig at en tredje dose vil bedre den.

Danmark vil nå tilby alle en tredje dose koronavaksine. Denne skal settes seks måneder og 14 dager etter den første dosen. 

Fra før har landet tilbudt en tredje dose til dem over 65 år, og det ble allerede i august varslet om at tilbudet ville gis til alle etter at 90 prosent av befolkningen er vaksinert.

Vil gi tilbud til helsepersonell

Danmarks helseminister, Magnus Heunicke, sa i dag til Danmarks Radio at de etter planen vil begynne med å tilby tredjedosen til blant andre helsearbeidere.

Målsettingen er å sette en tredje dose på halvannen million dansker i løpet av de kommende månedene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse