fbpx Dansk streik stanset – nå vil sykepleierne nekte overtid Hopp til hovedinnhold

Dansk streik stanset – nå vil sykepleierne nekte overtid

Danske sykepleiere demonstrerer
VIL HA HØYERE LØNN: Sykepleierne demonstrerte onsdag 25. august utenfor Folketinget da de politiske partiene diskuterte sykepleierstreiken. Foto: Philip Davali / Ritzau / NTB

Før helgen stanset det danske Folketinget streiken blant sykepleiere som hadde pågått siden juni. 

Danske sykepleiere signaliserer at de ikke kommer til å jobbe overtid etter at streiken deres endte langt dårligere enn hva de håpet.

Før helgen ble det flertall i Folketinget om et hastevedtak som avsluttet streiken.

Dermed ligger det an til at konflikten løses i tråd med et meklingsforslag som sykepleierne tidligere har avvist. Det innebærer 5 prosents lønnsøkning over tre år.

Lønnsforslaget som ble lagt frem i juni, ble anbefalt godtatt av sykepleiernes forbund, Dansk Sygepleieråd. Men et flertall av medlemmene stemte nei. Dermed ble over 5000 sykepleiere tatt ut i streik.

Les mer om bakgrunnen for streiken og hva danske sykepleiere tjener her

Demotiverte sykepleiere

Fagorganisasjonen Dansk Sygeplejeråd er svært misfornøyd med at streiken stanses av Folketinget og melder at danske sykepleiere er skuffet og demotiverte av resultatet etter streiken.

 – Det gjør meg sint at vi blir kalt helter, uunnværlige og ryggraden i helsevesenet, mens man samtidig ikke vil betale oss ordentlig, sier Marlene Freja Petersen.

Hun og kollegene vender mandag tilbake til Hvidovre Hospital etter ti uker med streik. 

Tidligere i august mobiliserte sykepleierne til protester over hele Danmark.

Lørdag 14. august samlet rundt 3000 sykepleiere seg i sentrum av København.

Streiken dreide seg om at etterslepet i lønnen er på 15–20 prosent, ifølge Dansk Sygpleieråd. Det er den danske Tjenestemandsreformen fra 1969 som er årsaken. Selv 50 år etter reformen belønnes menn høyere enn kvinner.

Stort etterslep av operasjoner

Sykepleiere som har deltatt i behandlingen av koronapasienter, er ikke blitt tatt ut i streik.

Rundt 35 500 operasjoner er blitt utsatt som følge av streiken.

Ifølge professor i helseøkonomi ved Syddansk Universitet, Jes Søgaard, må det overtid til for å innhente alle de utsatte operasjonene og behandlingene. Uten overtid vil det ta 7,6 år å innhente etterslepet, ifølge Sundhetsstyrelsen.

Tror ikke de vil nekte overtid

Jes Søgaard tror sykepleierne får problemer med å nekte overtidsarbeid når de først er tilbake på jobb, ettersom mange da vil bli mest opptatt av pasientenes ve og vel.

– Det jeg er mest bekymret for, er ikke ett eller to år framover, men om ti til tolv år. Da tror jeg man må regne med at sykepleierne begynner å sive fra jobben fordi det er så hardt, og fordi de føler seg underbetalt, sier han.

– Og så vil vi om ti til tolv år stå med en kronisk mangel på sykepleiere, og det vil være meget problematisk, sier Søgaard.

Lettet pasientorganisasjon

Organisasjonen Danske Patienter er glad for at streiken avsluttes, og sier den har rammet en rekke ulike pasientgrupper.

Tusenvis av sykepleiere demonstrerte i København

KLEDD I RØDT: Tusenvis av sykepleiere og sympatisører samlet til demonstrasjon i København på lørdag. De røde trøyene er en del av kampanjen «Lønnsløftet», de danske sykepleierne krever likelønn. Foto: Nikolai Linares

Lørdag 14. august samlet rundt 3000 sykepleiere seg i sentrum av København. Målet var å få danske politikere på banen og få slutt på den åtte uker lange konflikten.

Regjeringspartiet og statsminister Mette Fredriksen glimret med sitt fravær. Mens partiene Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF (Socialistisk Folkeparti) stilte med talere.

Et skybrudd stoppet ikke demonstrantene. En egen versjon av «Vi er røde, vi er hvite» ble fremført.

Parolen var «Likelønn», ifølge DSRs hjemmeside.

De danske sykepleierne har streiket siden 19. juni i år. Det er totalt 58 dager, mandag den 16. august.

Totalt 54 000 aktiviteter på sykehusene har blitt avlyst siden 19. juni, ifølge DSRs hjemmeside.

Nytt streikeuttak

Ytterligere 200 sykepleiere tas ut i streik fra 17. august. Cirka 5200 er i streik per i dag, ifølge Lotte Dahlmann, pressesjef i DSR.

Det var kontakt mellom DSR og Kommunenes Landsforening (KL) på onsdag 12. august, men dette ga ingen resultater. 1440 sykepleiere i kommunene er i streik.

Danske Regioner, som drifter sykehusene, var DSR i kontaktmøte med på tirsdag denne uken, uten å komme til noe resultat.

50 år gammel reform fungerer ikke

Streiken dreier seg om at etterslepet i lønnen er på 15–20 prosent, ifølge sykepleierne. Det er den danske Tjenestemandsreformen fra 1969 som er årsaken. Selv 50 år etter reformen lønnes menn høyere enn kvinner.

Satiregruppen «Magt» fremførte sin hyllest til de danske sykepleierne. De har lagt ut sangen her:

Satiregruppen «Magt» sin hyllest til streikende danske sykepleiere. Video: DSR
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.