fbpx Danske sykepleiere demonstrerer etter 56 dager i streik Hopp til hovedinnhold

Danske sykepleiere demonstrerer etter 56 dager i streik

SLOTTSPLASSEN: Bildet er fra en markering tidligere i juli. Formann Grete Christensen i Dansk Sygeplejerråd, det lille bildet, leder streikenFoto: DSR

Lørdag mobiliserer danske sykepleiere til demonstrasjoner over hele Danmark. Neste uke utvides streiken for likelønn.

Dansk Sygeplejerråds (DSR) varsler demonstrasjoner over hele Danmark på lørdag.

I København forventes flere tusen sykepleiere og sympatisører å delta, ifølge DSRs kommunikasjonssjef Morten Jakobsen.

Demonstrasjonen i København er foran Christiansborg. Det er her Folketinget, høyesterett og statsministerens kontor holder til.

Streiket i 56 dager

De danske sykepleierne har streiket siden 19. juni i år. Det er totalt 56 døgn lørdag den 14. august.

Totalt 54 000 aktiviteter på sykehusene har blitt avlyst siden 19. juni, ifølge DSRs hjemmeside.

Ytterligere 200 sykepleiere tas ut i streik fra 17. august. Cirka 5200 er i streik per i dag, ifølge Lotte Dahlmann, pressesjef i DSR.

Det er ergerlig, men nødvendig.

Grethe Christensen, formann i DSR

Det var kontakt mellom DSR og Kommunenes Landsforening (KL) på onsdag 12. august, men dette ga ingen resultater. 1440 sykepleiere i kommunene er i streik.

Danske Regioner, som drifter sykehusene, var DSR i kontaktmøte med på tirsdag denne uken, uten å komme til noe resultat.

50 år gammel reform fungerer ikke

Streiken dreier seg om at etterslepet i lønnen er på 15–20 prosent, ifølge sykepleierne. Det er den danske Tjenestemandsreformen fra 1969 som er årsaken. Selv 50 år etter reformen belønnes menn høyere enn kvinner.

Tidligere sykepleierstreiker i Danmark
  • 1973–74: Seks ukers streik fra desember 1973 til januar 1974. Endte med forlik.
  • 1995: Streik og lockout for 7000 sykepleiere. Varte i 3,5 uke. Tvungen lønnsnemnd. Ingen økt lønn.
  • 1999: Streik i litt over en uke. Tvungen lønnsnemnd. Ingen økt lønn.
  • 2008: Streik i åtte uker. Inngikk et forlik. Fikk en halv prosent over tidligere tilbud.
  • 2021: Streik i ti uker. Folketinget stoppet streiken. Ingen lønnsøkning.
Les også:

Sykepleierstreiken i Danmark trappes opp

Streik Danmark
STREIK: Også danske sykepleiere vil ha høyere lønn. 10. august trappes streiken opp. Foto: DSR

Siden 19. juni har rundt 4750 danske sykepleiere vært i streik. 10. august tas ytterligere 750 sykepleiere ut i streik.

Det danske sykepleierforbundet varslet i en pressemelding at de 10. august trapper opp streiken og tar ut 702 nye sykepleiere i streik. Det skriver Dansk Sygeplejeråd (DSR) i en pressemelding.

Sykepleiere innen kirurgi, anestesi, intensiv og som innehar IT-funksjoner, er de som i størst grad tas ut, ifølge Dansk Sygeplejeråd.

Vil ha høyere lønn og mer oppmerksomhet

I Danmark, som i Norge, er det høyere lønn som er målet med streiken. Ifølge nyhetskanalen DR har streiken fått begrenset oppmerksomhet. Ifølge DR skyldes det konkurranse med fotball-EM, sommerferie og fortsatt mye oppmerksomhet rundt koronasituasjonen.

– Vi er nødt til å gjøre noe for å få politikerne og arbeidsgiverne i tale og gjøre dem oppmerksomme på at vi mener dette alvorlig, sier formann i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, i en pressemelding.

Dansk Sygeplejeråd viser til tjenestemannsreformen fra 1969. Reformen plasserte ifølge det danske sykepleierforbundet sykeleiene på et lavere lønnstrinn enn sammenliknbare mannsdominerte yrker.

– Hvis det ikke blir gjort noe med lønn og arbeidsvilkår, så kommer vi i fremtiden til å mangle enda flere sykepleiere, og det vil gå hardt ut over helsevesenet, hevder Christensen.

– Planlagte operasjoner vil bli utsatt

Grete Christensen sier i pressemeldingen at en opptrapping av streiken vil merkes. Danskene må regne med at planlagte operasjoner blir utsatt, og at enkelte avdelinger blir delvis eller helt lukket.

Så langt er ikke sykepleiere i kommunehelsetjenesten tatt ut i streik.

Sykepleiernes lønnskamp får noe kritikk i danske medier. Det hevdes at de har betalt for rapporten «Kvindefag i historisk skruetving», som viser hvor dårlig de kom ut av reformen fra 1969. Forbundet hevder det har vært full forskningsfrihet, ifølge Emma Tram, kommunikasjonsmedarbeider i DSR.

Les også: Danske sykepleiere streiker på tredje uken

Grunnlønnen er ifølge forbundet på 25 114 danske kroner. Etter åtte år stiger den til 29 023, og etter ti år opp til 30 414 danske kroner. Lønnen etter ti år tilsvarer 41 560 norske kroner med dagens kurs (6. juli).

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.