fbpx 153 har fått erstatning for koronasmitte på helseinstitusjoner Hopp til hovedinnhold

153 har fått erstatning for koronasmitte på helseinstitusjoner

Helse- og omsorgstjenesten har betalt ut til sammen 9,9 millioner kroner til pasienter som er blitt koronasmittet på sykehjem eller sykehus.

– Dette viser at det er snakk om en alvorlig sykdom, og at det i noen tilfeller kan skyldes svikt i helsetjenesten. Og da er det erstatningspliktig, sier helseminister Bent Høie (H) til P4, som først hentet inn tallene fra Norsk pasientskadeerstatning.

NPE: Lavere terskel for erstatning

Om de 153 som har fått utbetaling etter koronasmitte på helseinstitusjoner, sier Øystein Solvang, kommunikasjonssjef i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), til Sykepleien:

– Dette er pasienter eller deres etterlatte. Forutsetningen er at det er sannsynlig at pasienten ble smittet på sykehus, sykehjem eller andre deler av helsetjenesten, og at dødsfallet henger sammen med smitten.

– Det er ikke nødvendig å bevise at helseinstitusjonen ikke har fulgt retningslinjene eller ikke hadde gode nok smittevernfaglige tiltak. Terskelen for å bli tilkjent erstatning er lavere ved koronasmitte enn ved blant annet feilbehandling på sykehus, sier Solvang.

15 avslag så langt

Til sammen er det søkt om erstatning i 216 saker der personer har fått korona som pasient. Gjennomsnittsalderen for de smittede i sakene er 84 år, og kun ti overlevde sykdommen. 178 av dem var under kommunal omsorg, de fleste av dem på sykehjem. 36 var pasienter på sykehus.

I alt 153 søkere har fått innvilget erstatning, 48 venter på svar, og 15 har fått avslag.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse