fbpx Regjeringen får Stortingets støtte til tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken Hopp til hovedinnhold

Regjeringen får Stortingets støtte til tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken

Streikevakter Unio-streik 2021. Ergoterapeut Elin J. Pedersen, fysioterapeut Elena Pardanjac (med caps) og ergoterapeut Ebrima Drammeh i hjemmebaserte tjenester, seksjon Lovisenberg i bydel St.Hanshaugen i Oslo.

Et flertall på Stortinget støtter regjeringens proposisjon om bruk av tvungen lønnsnemnd i Unios kommunestreik og streiken i Oslo.

Et flertall på Stortinget støtter regjeringens proposisjon om bruk av tvungen lønnsnemnd i Unios kommunestreik og Unio-streiken i Oslo.

Det er klart etter at innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen ble klar mandag ettermiddag.

I komiteen var det kun SV som var imot bruken av tvungen lønnsnemnd. Også Rødt og MDG har varslet at de vil stemme imot når saken behandles i Stortinget.

Sp: Reelt grunnlag

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) valgte å avslutte Unios kommunestreik fredag 4. juni etter å ha fått varsel om brannfare ved gjenvinningsanlegget Frevar i Fredrikstad. Streiken hadde da vart i to uker.

I Oslo ble streiken avsluttet tre dager senere på grunn av mangel på sykepleiere i hjemmetjenesten i bydel Nordre Aker.

Grunnlaget for å avslutte streiken var reelt, mener Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet.

– Det er ikke tvil om at det var fare for liv og helse. Grunnlaget for bruk av tvungen lønnsnemnd var derfor riktig, sier han til NTB.

Ap: Ikke noe valg

Arbeiderpartiets Arild Grande mener Stortinget i realiteten ikke hadde annet valg enn å slutte seg til regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd.

Han viser til et forslag fra Arbeiderpartiet, som ble nedstemt i fjor, om å innlemme kjernekonvensjonene fra International Labour Organization (ILO) i menneskerettsloven. Det ville gitt organisasjonene mulighet til å prøve vedtaket om tvungen lønnsnemnd for retten.

– Det er retten som burde vært arena for å vurdere regjeringens avgjørelse, ikke Stortinget, sier Grande til NTB.

– Gode argumenter

Blant de streikende var det svært mange lærere og sykepleiere, som mener lønna er for dårlig til å sikre god nok rekruttering til yrkene. Deres krav var en solid økning av reallønna. Nå ligger de an til å ende opp med rundt null i reallønnsøkning.

Selv om Lundteigen sier ja til tvungen lønnsnemnd, støtter han kravet.

– Lærerne og sykepleierne har gode argumenter for sine krav, mener han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse