fbpx – Helgebemanning regnes som fare for liv og helse Hopp til hovedinnhold

– Helgebemanning regnes som fare for liv og helse

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

– Den tvungne lønnsnemnden setter egentlig en bemanningsnorm. Nå er det vist at her er grensen for liv og helse. Altså ved helt vanlig helgebemanning, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.

– Jeg ber sykepleiere over hele landet være oppmerksomme på at helgebemanning regnes som fare for liv og helse, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Det mener tydeligvis både arbeidsgiver og Statens helsetilsyn – og til slutt arbeidsministeren, ser det ut til. Ut fra det burde bli mange avvik: Hvordan blir det for helgen, hva med sommeren, sier hun.

Både streiken i kommunene (KS-området) og streiken i Oslo er blitt stoppet med tvungen lønnsnemnd, med begrunnelsen fare for liv og helse.

Farer: Brann og mangel på sårstell

I det første tilfelle var det Branntilsynet som mente det var fare for brann på et forbrenningsanlegg i Fredrikstad.

I det andre tilfellet var det Helsetilsynet som meldte om fare for liv og helse til departementet. Årsaken var at det var tatt ut flere sykepleiere i streik på samme avdeling på et sykehjem i Nordre Aker bydel i Oslo. Helsetilsynet mente det derfor kunne skje at pasienter ikke vil få nødvendig helsehjelp som administrering av insulin, intravenøs behandling og stell av stomi og sår.

Les mer om begrunnelsen her: Unio og Oslo kommune innkalt av arbeidsministeren

– Arbeidsgiverne både i Oslo og ellers har sendt mange tusen dispensasjonssøknader. De fleste har blitt godkjent, sier Larsen.

– Plikt til å melde

Larsen viser til at Unios streikekomiteer har lagt seg på et nivå for helge- og feriebemanning når de har vurdert dispensasjonssøknadene med tanke på fare for liv og helse.

– Oppfordrer du sykepleierne til å skrive avvik?

– Absolutt, sykepleierne har plikt til å skrive avvik. Og hver gang det er fare for liv og helse for pasientene, har de plikt til å melde til tilsynsmyndighet.

– Nemnden setter egentlig en bemanningsnorm

– Som for eksempel særlig kan skje i helgene?

– Det den tvungne lønnsnemnden setter, er egentlig en bemanningsnorm. Som vi selvfølgelig vil forholde oss til i månedene fremover. Vi har lenge etterspurt en sånn norm.

– Nå er det vist at her er grensen for liv og helse. Altså ved helt vanlig helgebemanning. Og bedre bemanning enn under sommerferieavvikling, sier NSF-lederen. 

«Om et streikeuttak som tilsvarer helgebemanning betyr fare for liv og helse, så ønsker jeg Helsetilsynet velkommen på tilsyn hver eneste helg, helligdag og ferie framover», skriver Lill Sverresdatter Larsen på Facebook i dag, 8. juni.

Unio streiker fortsatt – i sykehusene

Larsen minner om at Unio Spekter fortsatt er i streik i sykehusene.

Les om streiken: Sykehusene: 207 sykepleiere i streik

Etter at to streiker er stoppet av tvungen lønnsnemnd, spør hun seg om sykepleierne har reell streikerett.

– Frykter du at også denne streiken blir kortvarig?

– Vi har et ansvarlig uttak, og som helsepersonell setter vi selvfølgelig ikke liv og helse i fare, sier Larsen.

Men hun viser til tidligere erfaringer:

– Historisk vet vi likevel at gjennom 60 år så har sykepleiernes streik endt i tvungen lønnsnemnd. Nettopp derfor er det nødvendig å se på lønnsdannelsen i offentlig sektor på nytt. Vi trenger et system for tariffoppgjør som fungerer også i offentlig sektor, sier forbundslederen.

Les også: Slik har det gått når sykepleiere har streiket

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse