fbpx Lovforslagene om tvungen lønnsnemnd er oversendt Stortinget Hopp til hovedinnhold

Lovforslagene om tvungen lønnsnemnd er oversendt Stortinget

Stortingssalen

Om lovforslagene blir vedtatt av Stortinget, får vi sannsynligvis først vite tirsdag 15. juni. 

I dag, 11. juni, behandlet Kongen i statsråd lovforslagene om lønnsnemndbehandling av arbeidstvistene mellom Unio og KS og Unio og Oslo kommune. Forslagene er oversendt Stortinget og skal sannsynligvis stemmes over tirsdag 15. juni. (se faktaboks nederst i saken)

Sykepleiere og andre Unio-medlemmer i sykehusene er fremdeles i streik.

Skal lese nøye

Nestleder i NSF, Silje Naustvik, har så vidt fått sett på lovforslagene.

– Det er omfattende proposisjoner, så nå skal vi sette oss ned og lese dem nøye. Jeg kan ikke si så mye mer før vi har fått satt oss ordentlig inn i dem, sier Naustvik.

Fare for brann i KS, Liv og helse i Oslo kommune

I regjeringens pressemelding skriver de at når det gjaldt konflikten mellom Unio og KS, var det varsler om fare for en svært alvorlig brann ved Frevars anlegg i Fredrikstad som gjorde at departementet ble nødt til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

I konflikten mellom Unio og Oslo kommune konkluderte Helsetilsynet med at det ville oppstå fare for liv og helse som følge av streikeuttaket og pekte særlig på hjemmetjenesten.

Les også: Her er brevet som stoppet streiken i Oslo

Får de flertall?

Det har aldri skjedd at et lovforslag om tvungen lønnsnemnd ikke har fått flertall i Stortinget. Men denne gangen er det ikke gitt på forhånd.

SV, MDG og Rødt sa tidligere denne uken at de vil stemme mot regjeringens proposisjon om tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken. Ap sa de ville bestemme seg etter at regjeringen har lagt frem saken for Stortinget i dag, 11. juni.

– Vi skal selvsagt gå inn i saken og se hvordan regjeringen begrunner saken, og så får vi ta stilling da, sa Aps Rigmor Aasrud til NTB tidligere denne uken.

Les også: Uklart om regjeringen får flertall for streikestans

Lovforslagene

Her er begge lovforslagene som Stortinget skal stemme over til uken.

Prop. 216 L Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Unio og KS i forbindelse med mellomoppgjøret 2021

Prop. 217 L Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Unio og Oslo kommune i forbindelse med mellomoppgjøret 2021

Fakta
Tvungen lønnsnemnd

Tvungen lønnsnemnd må vedtas av Stortinget som en egen lov. Dette betyr at myndighetene griper inn og beslutter at streiken skal avgjøres ved lønnsnemnd. Regjeringen lager et lovforslag, eller en såkalt stortingsproposisjon, som først behandles av Kongen i statsråd før lovforslaget legges frem for Stortinget.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse