fbpx Nytt streikeuttak: Vil ramme prestisjeprosjekt i sykehusene Hopp til hovedinnhold

Nytt streikeuttak: Vil ramme prestisjeprosjekt i sykehusene

Bildet viser streikevakter utenfor Ullevål sykehus.
VIL FORHANDLE: – Vi ønsker å presse Spekter tilbake til forhandlingsbordet, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen, som er forhandlingsleder i Unio Spekter. Bildet er av streikende utenfor Ullevål sykehus. Foto: Nina Hernæs

– Dette er et lite, men strategisk uttak, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen. – Sykepleiere som blir tatt ut, er nøkkelpersonell som trengs for å ferdigstille Helseplattformen. Det vil ramme arbeidsgiver direkte.

Unio melder i dag, 9. juni, om det tredje streikeuttaket i sykehusene. Det er på 14 personer, alle i Helse Midt-Norge. 11 av disse er sykepleiere.

– Dette er et strategisk uttak som er ment å ramme arbeidsgivers prestisjeprosjekt Helseplattformen, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hun er forhandlingsleder i Unio Spekter.

389 sykepleiere i streik fra i morgen

313 Unio-medlemmer i Spekter-området var i streik fra 4. juni. Fra torsdag 10. juni vil 607 Unio-medlemmer være i streik. 389 av dem er sykepleiere.

– Det koster for arbeidsgiver å få utsatt prosjektet

I det tredje streikeuttaket, som nå meldes til Spekter, jobber de fleste på ulike fag- og personalavdelinger på sykehusene i Molde, Volda og Ålesund. De vil være i streik fra arbeidstidens begynnelse tirsdag 15. juni.

Se mer om uttaket her.

– Dette uttaket rammer kun arbeidsgiver, ingen pasienter, sier Larsen.

– Det koster penger for arbeidsgiver å få utsatt prosjektet. Sykepleiere som blir tatt ut, er nøkkelpersonell som trengs for å ferdigstille og implementere Helseplattformen, sier Larsen.

Vil innføre felles pasientjournal i Helse Midt-Norge

Helseplattformen AS, som eies av de regionale helseforetaket i Midt-Norge og Trondheim kommune, skal innføre én pasientjournal for hele helsetjenesten i Midt-Norge.

For første gang skal det etableres en felles løsning for kommune- og spesialisthelsetjeneste, fastleger og avtalespesialister, står det på nettsiden til Helse Midt-Norge.

– Vi ønsker å presse Spekter tilbake til forhandlingsbordet

– Det er et ekstra lite uttak denne gangen?

– Ja, men vi mener at uttaket rammer arbeidsgiver direkte, og vi ønsker å presse Spekter tilbake til forhandlingsbordet.

Lill Sverresdatter Larsen viser til at Statistisk sentralbyrå nylig meldte at både lønns- og prisvekst nå er anslått til å bli 3,1 prosent

– I tillegg hører vi at flere lønnsoppgjør i privat og statlig sektor har endt med høyere ramme enn det som ble avtalt i frontfaget, sier hun.

– Medlemmene opplever massiv støtte fra folk

Rammen for lønnsvekst i frontfaget ble avtalt til 2,7 prosent. Unio vil ha reallønnsvekst, en ramme på godt over 2,8 prosent.

– Vi ønsker arbeidsgiver tilbake til forhandlingsbordet for å ta ansvar for å sikre og beholde livsnødvendig kompetanse, sier NSF-lederen.

– Har dere hørt noe fra Spekter?

– Nei, ingen kontakt.

– Hører du fra medlemmene?

– Ja, masse. De mener streiken er nødvendig, og nok er nok. De opplever massiv støtte fra folk. Det gjelder hele landet.

Meklingen førte ikke frem

Da meklingen mellom Unio og Spekter ikke førte frem, var streiken et faktum: Fra 4. juni var 313 Unio-medlemmer i streik. 207 av dem var sykepleiere.

Les også: Sykehusene: 207 sykepleiere i streik

I det meldte uttaket fra Helse Midt-Norge, er det 10 Unio-medlemmer fra Møre og Romsdal, og 4 fra Nord-Trøndelag.

De 14 er fordelt slik på disse Unio-forbundene:

  • Sykepleierforbundet: 11 
  • Radiografforbundet: 1
  • Ergoterapiforbudet: 1
  • Akademikerforbundet: 1
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.