En åpen plass
Om du er modig nok til å finne ut om pasienten baler med utfordringer i seksuallivet, må du være forberedt på å få behov opp i fanget som du ikke umiddelbart kan gå på medisinrommet eller på kjøkkenet for å løse.
Alle har en seksualitet. Er det en sykepleieoppgave å legge til rette for pasienten?
Om du er modig nok til å finne ut om pasienten baler med utfordringer i seksuallivet, må du være forberedt på å få behov opp i fanget som du ikke umiddelbart kan gå på medisinrommet eller på kjøkkenet for å løse.
– Det er vår jobb å hjelpe pasienten med å ivareta sine grunnleggende behov i situasjoner der deres egne krefter, kunnskap eller vilje ikke strekker til. For vi kan ikke overse seksualiteten, skriver Siren Eriksen, Randi Gjessing og Gerd Sylvi Sellevold.
Seksualitet er et primærbehov og har stor betydning for et menneskes livskvalitet gjennom hele livet.
Alle som har pasientkontakt, har et ansvar for pasientens seksuelle helse. PLISSIT-modellen kan hjelpe til å åpne opp for og invitere til samtale om temaet.
Caseeksempler viser hvordan to pasienter sliter med dårlig seksuell helse. Her viser sexologiske rådgivere hvordan de bruker PLISSIT-modellen til å hjelpe dem.
– Det er en underlig følelse å bli opphisset og ønske sex – men så vil ikke lemmet reise seg, skriver sykepleier Arild Granerud, som fikk bivirkninger ved behandling av prostatakreft.
Viagra, glidemiddel og gode samtaler. Det fins håp for sexlivet til parkinsonparet.
Er det medisiner Siv Gamnes ikke kjenner, slår hun dem opp og undersøker om de kan påvirke seksualiteten.
– Vi må bli bedre til å forstå den menneskerettslige siden ved funksjonsvariasjon. Mennesker med funksjonsnedsettelser kan ha en like mangfoldig seksualitet som funksjonsfriske, skriver Ingrid Thunem.
I Danmark kan funksjonshemmede få opplæring i onani og samleie-assistanse. Men som oftest handler det om råd og veiledning når seksualrådgiver Janne Jaaks blir tilkalt.
Silje-Håvard Bolstad syns man bør snakke positivt om kjønnsmangfold. – Å være seg sjøl på sin egne unike måte er bra, sier hen.
Er det «hudsult», kløe eller regelrett kåthet som får sykehjemsbeboeren til å oppføre seg upassende? Les fagfolks råd om pasientene som «ikke kan noe for det».
Kvinnene som jordmor Sara Kashay møter, er opptatt av seksualitet, selv om det er et tabuemne. Spør dem åpent om omskjæring og plagene deres, er Kashays råd til sykepleierne.
LHBTIQ-personer som har behov for helse- og omsorgstjenester, er ekstra sårbare. Hvordan kan helsepersonell yte likeverdige helsetjenester som imøtekommer et kjønns- og seksualitetsmangfold?
Kjærlighetsforhold, sex og selvbilde var temaer som pasientene ønsket å ta opp. Likevel var det et flertall som ikke turte å snakke med helsepersonellet om seksuell helse.
Vi vet ikke nok, vi har ikke tid og hva skal vi si? Er det ikke litt privat? Men mer privat enn urin, avføring, smerter og sår kan det vel egentlig ikke bli, spør Lill Sverresdatter Larsen.