fbpx Norge stanser vaksinering med Astrazeneca midlertidig Hopp til hovedinnhold

Norge stanser vaksinering med Astrazeneca midlertidig

Norge følger Danmark og fem andre EU-land og stanser vaksinering med Astrazeneca-vaksinen etter at en person i Danmark døde av blodpropp etter å ha fått vaksinen. 

 

Norge stanser vaksineringen med Astrazenecas vaksine midlertidig etter at det ble kjent at Danmark og fem andre EU-land har gjort det samme.

Det ble bestemt etter et hastemøte mellom FHI og Legemiddelverket i dag, 11. mars. 

Vaksiner fra denne produsenten har vært en betydelig andel av vaksinene som i disse dager blir tilbudt helsepersonell. Beslutningen betyr at vaksineringsprogrammet blir forsinket.

– Alvorlig

Årsaken er at en pasient i Danmark som har fått denne vaksinen, er død av blodpropp. 

Det er ikke påvist sammenheng mellom vaksinen og blodpropp. Men Danmark og flere europeiske land er i ferd med å undersøke om det kan være en slik sammenheng etter mistenkelige tilfeller. 

– Meldingene fra Danmark er dramatiske, på den måten at de har hatt dødsfall på grunn av blodpropp. Det er alvorlig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG.

– Et forsiktighetsprinsipp

Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet kom med beskjeden om stans i vaksineringen på en pressekonferanse i dag, 11. mars. 

– Vi gjør dette og avventer informasjon for å se om det er en sammenheng mellom vaksinen og blodpropp. Det er ennå ikke konkludert, så dette er et forsiktighetsprinsipp, sa Bukholm på pressekonferansen. 

– Dette er ingen enkel beslutning å ta. Dette betyr heller ikke at vi vil fraråde Astrazenecas vaksine i fremtiden, sa Bukholm. 

Legemiddelverket vil nå gå nøye gjennom bivirkninger som er meldt inn etter koronavaksinering. Utsendelse av Astrazeneca-doser blir stanset, og de som allerede er sendt, vil bli oppbevart inntil videre. 

Etter spørsmål fra TV 2 kom det frem at det er oppdaget blodpropptilstander i flere land, også i Norge, hos personer som har fått Astrazeneca-vaksinen.

– Dette er ekstremt sjeldent, det er snakk om færre enn fem personer, sa Bukholm. 

Danmark har foreløpig satt vaksineringen på vent i 14 dager, opplyste Bukholm. 

Produsenten informert

Astrazeneca understreker at de er klar over den danske granskningen.

– Pasientsikkerhet er høyeste prioritet for Astrazeneca. Tilsynsmyndighetene har tydelige og strenge effektivitets- og sikkerhetskrav for godkjenning av alle nye legemidler, og det inkluderer vår vaksine. Vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra, skriver Astrazeneca i en kommentar til NTB.

Det er distribuert 127 400 doser av Astrazeneca-vaksinen i Norge, viser FHIs oversikt.

Det skal være satt noe over 121 000 av dem.

Astrazeneca har utviklet vaksinen i samarbeid med Oxford-universitetet.

I en rekke land ble Astrazenecas vaksine først ikke anbefalt til personer over 65 år, fordi det fantes for få studier på aldersgruppen, men nye og lovende studier førte nylig til at først Sverige og Tyskland anbefalte den også til de eldste. Det samme gjorde Danmark for en knapp uke siden, og tirsdag denne uken fulgte norske helsemyndigheter etter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse