fbpx Hastemøte om Astrazeneca-vaksinen i Legemiddelverket Hopp til hovedinnhold

Hastemøte om Astrazeneca-vaksinen i Legemiddelverket

Bildet viser en hånd som holder et hetteglass med koronavaksine, som det trekkes opp en dose fra.

Danmark stanser bruk av Astrazeneca-vaksine etter mulig alvorlig bivirkning – fem land følger etter. Det norske Legemiddelverket sitter nå i hastemøte om saken.

Danmark setter Astrazenecas vaksine på vent etter at flere vaksinerte har fått blodpropp. En person skal være død. Fem andre land innstiller også bruken.

De andre landene som har innstilt bruken av koronavaksinen, er Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg, Ifølge Euronews.

Norge vurderer

Legemiddelverket har torsdag formiddag et hastemøte for å vurdere opplysningene om at Danmark og flere europeiske land stopper bruken av Astrazeneca-vaksinen.

Dette er vaksinen som i disse dager settes på helsepersonell på sykehus og i kommunene.

Norsk Sykepleierforbund avventer FHIs vurdering.

– Dette viser at kvalitetssikringssystemene fungerer. Når det kommer til varsler om alvorlige bivirkninger, uansett medikament, så må det avklares om det reelt sett har sammenheng med i dette tilfellet vaksinene eller er tilfeldig, skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund i en kommentar til Sykepleien.

– FHI tar på alvor slike rapporter også fra andre land og kommer med retningslinjer for Norge ut fra kunnskapsbasert informasjon, legger hun til.

Merk: Etter at saken ble skrevet, har norske myndigheter fattet denne beslutningen:Stanser vaksinering med Astrazeneca midlertidig

– Må eventuelt vurdere annen vaksine til helsepersonell

– Bør helsepersonell nå få vaksine fra en av de andre produsentene?

– Om det reelt sett har slike bivirkninger, så skal ingen ha denne vaksinen. Vaksinering av risikogrupper og helsepersonell må fortsette, så vurdering av endret vaksinestrategi må eventuelt FHI se på når de vurderer ny kunnskap, sier Larsen.

Uklart om blodpropp skyldes vaksinen

Hvorvidt blodproppene og det ene dødsfallet skyldes vaksinen, er ikke klart.

– Det er for tidlig å konkludere med om det er en sammenheng mellom dødsfallet og vaksinen. Dette skal undersøkes grundig, skriver helseminister Magnus Heunicke på Twitter.

Statsminister Mette Frederiksen sier at vaksinen er satt på vent til myndighetene har skaffet til overblikk over bivirkningene.

– Selvfølgelig er det vondt å få en slik nyhet, men først og fremst er det riktig å undersøke saken, når det er risiko forbundet med en vaksine, sier statsministeren.

For tidlig å konkludere

Hun sier det er for tidlig på konkludere om betydningen av de dårlige nyhetene. Det er landets helsedirektorat som har opplyst om de alvorlige tilfellene av blodpropp. Frederiksen henviser til helsemyndighetene for nærmere opplysninger.

Helsedirektoratets sjef Søren Brostrøm oppgir at det ikke var noen enkel beslutning å ta midt i en stor massevaksinering.

– Men nettopp fordi vi vaksinerer så mange, må vi reagere i rett tid når det fines mulige alvorlige bivirkninger, skriver han i en kommentar.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse