fbpx Hver tiende koronasmittet opplever at hukommelsen svikter Hopp til hovedinnhold

Hver tiende koronasmittet opplever at hukommelsen svikter

Bildet viser Arne Søraas.
LEDER STUDIEN: Forsker Arne Søraas sier 10 prosent av dem som har hatt koronaviruset rapporterer om hukommelsesproblemer. Foto: Jil Yngland/NTB

Rundt 10 prosent av dem som har vært smittet av koronaviruset i Norge, opplever at hukommelsen har blitt dårligere, viser en ny studie.

Rundt 10 prosent av dem som har vært smittet av koronaviruset i Norge, opplever at hukommelsen har blitt dårligere, viser en ny studie.

Det kommer fram i Koronastudien fra Oslo universitetssykehus (OUS), skriver NRK. Både friske og smittede har svart, og så langt har det kommet inn svar fra 150 000 deltakere.

Opplever utmattelse

Noe av det som overrasker, er antallet som rapporterer om hukommelsesproblemer.

– Vi så da at om lag 10 prosent av dem som hadde gjennomgått sykdommen, rapporterte om hukommelsesproblemer, sier Arne Søraas, som leder studien.

Men koronasmittede forteller også om andre problemer. 31 prosent har svart at de opplever utmattelse, 18 prosent at lukt og smak er endret, mens 14 prosent opplever tungpustethet.

I tillegg opplever 13 prosent konsentrasjonsvansker, mens 42 prosent svarer at helsetilstanden er dårligere.

Ikke fagfellevurdert

Siden studien ikke er fagfellevurdert ennå, er det for tidlig å slå fast om hukommelsen faktisk har blitt dårligere.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det meldt om 71 000 smittetilfeller i Norge.

Les også:

Tredobling i antall korona­pasienter på Ahus på to uker

Bildet viser inngangspartiet ved Akershus universitetssykehus.
MERKER ØKT SMITTEPRESS: Flere pasienter er lagt inn på Akershus universitetssykehus de siste ukene. Arkivfoto: Marit Fonn

Fra 17. februar har antall koronapasienter på Akershus universitetssykehus økt fra 7 til 24. – En ganske betydelig belastning, sier sykehusdirektøren.

Fra 17. februar har antallet koronapasienter på Akershus universitetssykehus økt fra 7 til 24.

– En ganske betydelig belastning, sier sykehusdirektøren.

De siste ukene har flere koronasyke pasienter blitt innlagt på Ahus. På to uker er det en tredobling.

Administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus forklarer at det er det økende smittepresset i befolkningen som gir utslag i tallet på koronapasienter ved sykehuset.

– Nå har vi en økende smittetrend i både de tre bydelene i Oslo som hører til oss, og også i noen av de store kommunene i Akershus. Det er forklaringen, sier han.

Håper tiltak får effekt

Mandag var totalt 102 koronapasienter innlagt på norske sykehus, nær en firedel av dem på Ahus. Det viser Helsedirektoratets oversikt.

– Det er en ganske betydelig belastning, som er til å ta og føle på. Vi har for tiden også ganske mange intensivpasienter, men vi har ikke kapasitetsproblemer. Vi har avtaler med sykehusene i hovedstadsområdet om bistand, dersom situasjonen blir kritisk, sier Mæland.

Han håper de skjerpede tiltakene som nå blir innført i både Oslo i nabokommunene, får effekt.

– Det har vi sett tidligere. Nettopp å hindre overbelastning i sykehusene er en vesentlig begrunnelse for å innføre tiltak. Vi må satse på at det virker, slik det har gjort før, sier Ahus-direktøren.

Smittehopp i Oslo-området

I slutten av mars i fjor var det på det meste 64 koronapasienter ved sykehuset. Forrige innleggelsestopp var i midten av januar, med 37 koronapasienter. I ukene etter gikk det nedover – helt til 17. februar. Da snudde det.

Også ved Oslo universitetssykehus var 17. februar et gledelig bunnpunkt, med fem koronapasienter. Mandag var det 14. Dermed har det vært nær en tredobling i koronapasienter også der.

De siste ukene har smittetallene økt i Oslo. 25. februar ble det rapportert om 245 smittetilfeller siste døgn.

Også i Lillestrøm har det vært økt smitte den siste tiden. Ifølge ordfører Jørgen Vik (Ap) var det en økning i smittetilfeller på 30 prosent i forrige uke, og nær 20 prosent av de smittede i kommunen har ukjent smittevei.

Forberedt på flere pasienter

Ahus-direktøren sier at sykehuset er forberedt på at det kan bli flere koronapasienter i ukene som kommer. Det er for tidlig til at man kan regne med noen kraftig effekt av vaksinen, som stort sett er satt på sykehjemsbeboere. De har i liten grad kommet til Ahus for behandling.

– Dekningsgraden av vaksinen er foreløpig ikke høy nok til at vi får en stor effekt av den hos oss, sier Mæland.

Når det gjelder den britiske virusvarianten, som Folkehelseinstituttet nå anslår at mellom 50 og 70 prosent av de smittede i Oslo og Viken er smittet med, har ikke sykehusdirektøren oversikt over hvor stor andelen er blant de innlagte koronapasientene ved sykehuset.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.