fbpx Saksøkte sykepleiere: – Nå er det opp til retten å avgjøre Hopp til hovedinnhold

Saksøkte sykepleiere: – Nå er det opp til retten å avgjøre

Fire sykepleiere som er saksøkt av sin arbeidsgiver Sykehuset Østfold
VENTER PÅ DOMMEN: Vil alle de fire sykepleierne få utvidet stilling? eller vil retten gi Sykehuset Østfold medhold? Fra v.: Maria Worren Vågsholm, Ann Christin Skrøder, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Jensen.

Ann Christin Skrøder er glad rettssaken er over.

– Det skal bli godt å gå tilbake til normalhverdagen.

Saken kort oppsummert:

I april 2019 stilte fire spesialsykepleiere krav om fortrinnsrett til en ledig stilling i seksjons nyfødtintensiv ved Sykehuset Østfold. Sykehuset avslo kravet, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda.

I desember 2019 ga nemnda sykepleierne medhold i at de hadde fortrinnsrett. Ledelsen ved Sykehuset Østfold bestemte seg for å ikke følge nemndas vedtak og saksøkte de fire sykepleierne.

15. september 2020 startet rettssaken i Tingretten i Fredrikstad. I sitt åpningsinnlegg ba sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, dommerne avvise saken. 

– Hege Gjessing kan ikke i form av sin stilling som administrerende direktør for Sykehuset Østfold saksøke sine ansatte. Det er det eventuelt styret ved styreleder som må gjøre, argumenterte Buflod.

Retten ga sykepleiernes advokat medhold og avviste saken. Men det er fremdeles noen spørsmål som retten må ta stilling til. Ny rettssak for sykepleiernes motsøksmål er i gang og skal foregå i perioden 8.–10. februar.

Tre dager i tingretten i Fredrikstad er over. Om noen uker kommer dommen. Vil alle de fire sykepleierne få utvidet stilling? Eller vil retten gi Sykehuset Østfold medhold?

– Nå skal dommerne si hvem av oss som har rett … jeg vil jo gjerne ha rett, sier Skrøder.

Retten skal også ta stilling til om alle sykepleierne skal få erstatning.

Etter at rettssaken ble avvist, ble tvisteløsningsnemndas vedtak rettskraftig. Sykehuset ga én av de tre sykepleierne full stilling og noe erstatning. Sykepleiernes advokat mener alle de fire sykepleierne har rett på full stilling samt erstatning.

– Kort oppsummert er det dette vi er uenige om, sier Skrøder.

Tilbake til hverdagen

– Jeg er glad rettssaken er over. Det skal blir godt å gå tilbake til normalhverdagen uten å ha dette å tenke på ved siden av. Det er på tide å gå videre, sier Skrøder.

– Er du spent på dommen?

– Jeg er jo det. Men … jeg synes vi allerede har oppnådd mye: Tross alt har en av oss fått full stilling. Vi har fått satt ufrivillig deltid på dagsordenen langt ut over sykehuset Østfolds sfære. Det er en viktig samfunnsdebatt som vår sak har løftet. Det er jeg fornøyd med uansett, sier hun.

Sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, bekrefter at dommen sannsynligvis kommer i uke ni.

– Da får vi svaret på hvilken betydning tvisteløsningsnemnda vedtak får for de fire sykepleierne. Sykehuset mener vedtakene til tvisteløsningsnemnda bare gir en sykepleier rett til utvidet stilling, mens vi mener vedtakene gir det til alle fire, sier Buflod.

– Vil dere anke om Sykehuset Østfold får medhold?

– Det tar vi stilling til når dommen ligger på bordet, sier han.

Tidligere saker om Sykehuset Østfolds søksmål:

Dag 2 i retten for de saksøkte: – Vi fikk lagt frem sakene våre på en god måte

Første dag i retten: – Det skal bli godt å få lagt det bak seg

Får de saksøkte sykepleierne ved Sykehuset Østfold full stilling?

Sykehuset Østfold saksøker fire spesialsykepleiere som ønsker å jobbe heltid

– Jeg har jo bare krevd min rett etter hva lovverket tillater

Sykepleierne vant retten til hel stilling før rettssaken i det hele tatt startet

Saksøkte sykepleiere: – Føler meg litt snytt

Les: – Politikerne bør merke seg at sykehusene ikke vil forholde seg til lovene Stortinget har vedtatt

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.