fbpx FHI: – Astrazeneca er ikke en dårligere vaksine Hopp til hovedinnhold

FHI: – Astrazeneca er ikke en dårligere vaksine

Smittevernsdirektør i FHI, Geir Bukholm

NSF-lederen har bedt om at Astrazeneca-vaksinen revurderes for helsepersonell, men smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm sier at de ikke har grunn til å tro at den er dårligere enn Pfizer- og Moderna-vaksinene.

Søndag gikk leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, ut med at hun ønsker at Folkehelseinstituttet (FHI) skal revurdere Astrazeneca-vaksinen til helsepersonell.

– Astrazeneca-vaksinen, er slik vi vurderer det, en veldig god vaksine, sier smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, til NRK.

Ikke anbefalt til dem over 65

På grunn av lite dokumentasjon er AstraZeneca-vaksinen ikke anbefalt for personer over 65 år.

– Det er en vaksine som har en god effekt. Effekttallet varierer fra 60 og opp til 82 prosent for mild sykdom, og vi tror vaksinen har en veldig god effekt i å forebygge alvorlig sykdom, sier han.

Vaksinen skal ha en svakere effekt mot den sørafrikanske varianten av viruset, men Bukholm sier at tallene de har om redusert effekt, er ganske usikre.

Les også: Fryker NSF-lederens utspill kan bidra til vaksineskepsis

Marit Hermansen, president i Den norske legeforening, sier vaksinen er godkjent til bruk, og at det er den vaksinen de aller fleste av oss kommer til å få.

– Nå må vi få vaksinert helsepersonell så fort som mulig. Jeg vil oppfordre både helsepersonell og befolkningen til å si «ja, takk» til vaksinen når de får tilbud om en godkjent vaksine.

Synkende tillit til tempo

En ny undersøkelse viser at mange synes vaksineringen går for sakte. Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 6000 nordmenn om de har tillit til tempoet på vaksineringen.

Vel en av fire, 27 prosent, svarer at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. Annenhver nordmann svarer nei, mens resten vet ikke. Tilliten ligger nå 4 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet for januar.

Tilliten til tempoet i vaksineringen svekket seg i slutten av januar da mutert smitte og forsinkelser i vaksineleveringer ble allment kjent
Nora Clausen, Opinion

– Tilliten til tempoet i vaksineringen svekket seg i slutten av januar, da mutert smitte og forsinkelser i vaksineleveringer ble allment kjent. I februar øker tilliten noe, men økningen er langt ifra overbevisende, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I februar svarer fire av fem, 78 prosent, at de vil ta vaksinen. Hele 90 prosent av de over 60 år sier nå ja.

– Klart flere eldre velger nå å si ja til vaksine. Noe som også tyder på at jo mer reelt tilbudet om å faktisk kunne få vaksine fremstår, desto flere velger å ta den, sier Clausen.

Tall NTB har innhentet tirsdag viser at 172 000 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 44 000 personer har fått den andre dosen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse