Frykter NSF-lederens utspill kan bidra til vaksineskepsis
– Som helsepersonell er vi rollemodeller og bør ikke komme med utspill som kan bidra til ytterligere vaksineskepsis, sier Fagforbundets Iren Mari Luther, som reagerer på NSF-lederens medieuttalelser om Astrazeneca-vaksinen.
Leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, har i helgen bedt Folkehelseinstituttet revurdere planene om å gi Astrazeneca-vaksiner til helsepersonell.
– Vi ønsker at FHI gjør grundige vurderinger også av Astrazeneca, før den blir sendt ut til helsepersonell, særlig ut ifra de nye rapportene som sier at vaksinen ikke beskytter godt nok mot mild og moderat sykdom, og heller ikke nødvendigvis mot det å smitte fra en person til en annen, uttalte Larsen til NRK søndag 7. februar.
Hennes kommentarer har også fått oppmerksomhet i andre riksmedier, deriblant VG og Aftenposten.
Les også: NSF vil ha ny Astrazeneca-vurdering
De nye rapportene Larsen refererer til, er knyttet til en studie ved Universitetet i Oxford, der tidlige resultater skal vise at Astrazeneca-vaksinen har liten effekt mot mild sykdom fra den sørafrikanske varianten av covid-19-viruset. Funnene skal blant annet ha medvirket til at Sør-Afrika besluttet å stanse sin bruk av vaksinen.
Fagforbundet reagerer
Iren Mari Luther, som leder yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, reagerer på NSF-lederens utspill.
– Dette er ikke noe vi som fagorganisasjoner skal ta opp gjennom mediene slik NSF-lederen her gjør, sier Luther, som selv er utdannet sykepleier.
– Larsen ber om at FHI gjør grundige vurderinger i lys av ny kunnskap. Er ikke det innafor?
– Hun kunne ha formidlet sin mening til Folkehelseinstituttet uten å blande inn journalister i det, mener Luther.
– I en slik sak mener jeg mediene ikke bør trekkes inn, på grunn av signaleffektene det kan gi. Som helsepersonell er vi rollemodeller og bør ikke komme med utspill som kan bidra til ytterligere vaksineskepsis.
«Ikke særlig lurt»
Luther beskriver utspillet fra NSF-lederen som «ikke særlig lurt».
– Flere som har kontaktet meg i dag, synes det er utrolig at det går an å komme med et slik utspill. Larsen er et fjes i det offentlige, noe som innebærer et ekstra ansvar.
Fagforbundet organiserer en rekke grupper helsepersonell, deriblant helsefagarbeidere, vernepleiere, bioingeniører samt en del sykepleiere.
– Riktignok er ikke effektene av Astrazenaca hundre prosent kartlagt ennå, men det gjelder også for andre covid-19-vaksiner. Vi mener vi må ha tillit til fagmyndighetene og oppfordrer våre medlemmer til å ta imot Astrazeneca-vaksinen når de får tilbud om den, understreker Luther.
Ulike reaksjoner
Lill Sverresdatter Larsen sier hun står inne for sine uttalelser.
– Luther og Fagforbundet får mene det de mener. Vi i NSF har selvsagt også meddelt vårt syn i saken gjennom interne kanaler. Her har vi diskutert fordeling av ulike vaksiner i alle fall de siste 14 dagene. I løpet av helgen har det altså kommet frem ny forskning som vi mener gir behov for en grundig og god vurdering.
– Har du fått andre reaksjoner på utspillet ditt?
– Jeg har fått noen få av den typen du beskriver fra Fagforbundet. Noen mener vi burde lytte til myndighetene og vitenskapen, men det gjør vi da også. Jeg har fått også mange reaksjoner andre veien fra både sykepleiere, leger og helsefagarbeidere, som støtter mitt syn.
På sin egen Facebook-side har NSF lagt ut lenke til VGs omtale av utspillet. I kommentarfeltet får NSF-lederen både støtte og motbør:
En skriver: «Håper inderlig dere ikke gir dere i denne saken. Jeg kommer ikke til å ta denne vaksinen.»
En annen kommenterer slik: «Måten NSF her går ut i media bidrar kun til å øke en generalisert vaksinefrykt og bidrar dermed til at det er enda lenger til at vi får kontroll.»
(Artikkelen fortsetter nedenfor.)
Fortløpende vurderinger
– Er du fornøyd med hvordan saken er blitt fremstilt i NRK og andre medier?
– Det kunne godt kommet tydeligere frem at vi anbefaler våre medlemmer å ta alle vaksiner som er godkjent, dersom de får tilbud om det. Det betyr ikke at man lukker muligheten for å bytte om på fordelingen av de ulike typene vaksine i ukene og månedene fremover.
Torsdag 4. februar opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) at de ikke anbefalte å gi Astrazeneca-vaksinen til personer over 65 år.
– Det er ikke fordi vaksinen ikke virker på dem som er eldre, men fordi dokumentasjonen er så begrenset, forklarte FHI-direktør Camilla Stoltenberg under et pressemøte.
De første dosene, som ankom Norge natt til søndag 7. februar, skal etter planen gis til helsepersonell.
– Om verken helsepersonell eller personer over 65 år skal få Astrazeneca-vaksinen, hvordan ser du for deg at den distribueres?
– Dette er en fortløpende vurdering, og det kommer nye beskjeder fra dag til dag om leveranser på ulike vaksiner. Vi ønsker uansett ikke at det skal tas vaksiner fra eldre eller andre risikogrupper til fordel for helsepersonell, selv om enkelte etter kommentarer å dømme, har misforstått oss dit hen, sier Larsen.
– NSFs mål er å sikre at helsepersonell får en vaksine som hjelper godt mot videre smitte.
Ønsker rask vaksinering
President i Legeforeningen Marit Hermansen er ikke enig med NSF-lederen i at FHI bør revurdere bruken av Astrazeneca-vaksinen for helsepersonell.
– Det viktigste for oss har hele tiden vært at vi får til en rask vaksinering av helsepersonell. Det er viktig for å beskytte både helsepersonell og pasienter. Denne vaksinen er godkjent for folk under 65 og har vist å ha god effekt på alvorlig sykdom, og det er viktig for oss, sier Hermansen til VG.
– Vi forventer at FHI hele tiden gjør fortløpende vurderinger av hvilke vaksiner som skal brukes til hvilke grupper. Det er svært viktig at helsepersonell ikke smitter sårbare pasienter, og det vet vi at FHI følger tett med på.
0 Kommentarer