– Hvordan reagerer de på at dere har fullt smittevernutstyr på dere?
– Heldigvis er det lite reaksjoner på det. Men det er noen som synes det er ubehagelig. Spesielt én mannlig pasient har blitt redd og fått en forverring av tilstanden sin. Jeg har alltid hatt god kontakt med ham, men nå får jeg ingen øyekontakt. Han ønsker ikke å se oss, og stell- og matsituasjoner har blitt vanskelige. Vi forsøker å gjøre så godt vi kan for ikke å skremme ham, og ektefellen prøver også å være mest mulig tilgjengelig.
Hovedmål: hindre videre spredning
Den nye virksomhetslederen, Doreen Thompson, hadde vært på jobb i fem dager da det ble kjent at smitte var oppdaget på Nesoddtunet.
– Heldigvis har sykehjemmet erfarne avdelingsledere, fagledere og ansatte som har stått på langt utover hva man kan forvente. Overordnet ledelse, kriseledelse og kommuneoverlege har støttet og bidratt. Vi har også hatt jevnlig kontakt med FHI, noe som har vært svært verdifullt, sier hun.
– Hva er den største utfordringen, i denne ekstraordinære smittesituasjonen dere er oppe i nå?
– Når smitte oppstår på et sykehjem, er hovedmålet å hindre videre smittespredning. Når så mange som i dette tilfelle må ut i karantene, er det utfordrende å skaffe tilstrekkelig personal. Det opplevde jeg at vi klarte med hjelp av veldig fleksible ansatte, sier virksomhetslederen og legger til:
– Det er også viktig å gi god informasjon både til ansatte og til pårørende, og dette ble høyt prioritert. Heldigvis var det mange gode rutiner og prosedyrer på plass. Vi har hatt tilgjengelig smittevernutstyr og egne ansatte på isolert avdeling, og så langt har vi klart å stoppe smitten til resten av sykehjemmet.
Ønsker seg tydeligere informasjon
Carina David har ikke møtt Thompson ennå, når vi snakker med henne 30. november.
– Tillitsvalgte og verneombud skal ha et Teams-møte med ledelsen den 2. desember. Vi er innkalt for å hjelpe til med å kartlegge hvordan de ansatte opplever dette, og om det er noe de ansatte trenger eller ønsker seg som vil kunne avhjelpe situasjonen.
– Hva står høyest på ønskelisten din?
– Som hovedtillitsvalgt i NSF ønsker jeg å bli inkludert i beslutningene. Jeg savner å være med på møtene som pågikk blant lederne i forkant av omorganiseringene som måtte gjøres i forbindelse med smittesituasjonen som oppsto.
– Og hva ønsker de ansatte seg?
– Tydelig og direkte informasjon og god støtte fra ledelsen og kollegaer. Ansatte på avdelingen måtte purre for å få tydelig informasjon om hvordan vi skulle håndtere smitten, hvilke rutiner som skulle følges og hva planen videre var.
– Det er selvsagt mye arbeid, siden man også skal dekke vakter for 21 ansatte som er i karantene. Men dette er ikke en unnskyldning for ikke å ta vare på dem som er igjen og blir ekstra belastet.
Forsterkninger på vei
David står i døråpningen på Nesoddtunet sykehjem i kortermet arbeidstøy. Hun puster dype drag inn av årets siste novemberluft etter å ha tatt av seg den heldekkende smittevernmunduren. Når Sykepleien har fotografert henne, må hun ta på seg et nytt sett før hun går inn til avdelingen igjen.
Hun smiler. Det er en lysning i enden av koronatunnelen nå: Noen av de 21 ansatte som har vært i karantene, kommer tilbake denne uken, siden de har testet negativt etter å ha vært i karantene i ti dager.
– Jeg er lovet at det skal ta slutt med de doble vaktene i løpet av uka. To sykepleiere til kommer for å dekke både dag, kveld og natt. Avdelingslederen har i tillegg leid inn sykepleier fra vikarbyrå for å dekke sykepleiervaktene i dagene fremover.
1. desember var alle ansatte tilbake fra karantene, men dagen etter ble det påvist smitte hos en ansatt til. En kollega denne hadde hatt røykepauser med, måtte også i karantene, så per 2. desember var det altså to ansatte i karantene.