fbpx Nei til KS: – For mange medlemmer er dette en prinsippsak Hopp til hovedinnhold

Nei til KS: – For mange medlemmer er dette en prinsippsak

På sykehjem
LØNN SOM FORTJENT? – Belastningen står i sterk kontrast til lønna, sier tillitsvalgt i nord. – Jeg forventer ikke penger, men jeg har store forventninger om en plan for hvordan rekruttere og beholde sykepleiere, sier tillitsvalgt i sør. (Illustrasjonsbilde) Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kommunesykepleierne var unisone og sa nei til forhandlingsresultatet. Men blir det mer lønn av den grunn?

Medlemmene i Norsk Sykepleierforbund (NSF) ga styret et klart svar i uravstemningen om forhandlingsresultatet i kommunene: Nei!

Det kan bety streik, men først skal det mekles.

Les også: Lyttet til medlemmene, KS-oppgjøret går til mekling

Også Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til forhandlingsresultatet i KS-oppgjøret, men lærerne var ikke like tydelige som sykepleierne.

  • Fire av ti av 37 014 NSF-sykepleiere i KS-området stemte. 95 prosent av dem sa nei. 
  • En av tre av Utdanningsforbundets 94 700 medlemmer i KS-området stemte. 58,5 prosent sa nei.

Fagforbundets medlemmer, deriblant sykepleiere, sa ja i sin uravstemning:

  • 34 prosent av Fagforbundets medlemmer i KS-området stemte. 59 prosent sa ja.

Les ogsåEnighet i KS: Mellom 1400 og 1900 kroner i lønnstillegg

Hva sier tillitsvalgte i NSF om det klare svaret fra medlemmene? Sykepleien har snakket med noen av dem.

– Jeg har ikke forventninger om penger, men om en plan

– Jeg syns det er bra at forhandlingsresultatet gikk til uravstemning, selv om det ikke er tradisjon for det. Det er strålende, for da ansvarliggjør vi medlemmene, sier Siri Sørli.

Sørli er hovedtillitsvalgt i Porsgrunn kommune for 330 medlemmer.

– Alle de jeg har snakket med, som har stemt, har sagt nei, forteller hun.

Sørli syns resultatet er på sin plass:

– Det sier noe om frontfagsmodellen, som sikkert kunne fungert, hvis det var likelønn i utgangspunktet. Men vi har et stykke igjen til likelønn.

– Hva nå?

– Nå avventer vi hva som skjer i mekling. Så får vi se om det blir streik.

– Hva forventer du?

– Jeg har ikke forventninger om penger, men jeg har store forventninger om en videre plan for hvordan rekruttere og beholde sykepleiere. Det er like mye i arbeidsgivers interesse som i vår, sier Siri Sørli.

– For mange medlemmer er dette en prinsippsak

Janett Gustavsen er hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Karmøy kommune. At forhandlingsresultatet ble nedstemt av medlemmene, er hun ikke overrasket over.

– Misnøyen har vært stor blant medlemmene. De har vært fleksible, latt seg omdisponere og jobbet overtid. På alle måter har de strukket seg langt. Resultatet av forhandlingene gjenspeiler ikke den innsatsen, sier hun.

– Er medlemmene fornøyde med at det ble nei til forhandlingsresultatet?

– Jeg tror de er kjempefornøyde.

– Men tror du meklingen vil gi sykepleierne noe ekstra?

– Njaa. Jeg er usikker. For mange medlemmer er dette en prinsippsak. De ønsker å sette ned foten og si at innsatsen de gjør, må gjenspeiles i lønnen. I tillegg handler det om å markere at sykepleieres arbeidsbetingelser og arbeidstid må bli bedre, sier Janett Gustavsen.

– Lønnsøkning på 1000 kroner er latterlig

Daniel Brox, hovedtillitsvalgt i Tromsø, har ikke fått direkte reaksjoner fra medlemmene ennå.

– Men jeg har fått mange likes på diverse delte artikler på nettet, sier han.

At 95 prosent av medlemmene som deltok stemte nei, mener han er et klart og tydelig svar på hva medlemmene mener om årets lønnsoppgjør.

– En økning av årslønna på 1000 kroner etter skatt er latterlig. Det er like mye som et månedlig busskort for deg og et barn, i hvert fall i Troms fylke.

– Belastningen står i sterk kontrast til lønna

Daniel Brox tror grunnen til det store opprøret er at sykepleierne føler seg lite verdsatt:

– Belastningen og rekrutteringsutfordringene står i sterk kontrast til lønna. Jeg vet om flere av mine medlemmer som ikke anbefaler sine barn å velge sykepleieryrket, nettopp fordi man jobber til alle døgnets tider til en lønn som verken står til kompetansen eller belastninga.

Gjennomsnittlig alder på sykepleiere som går ut av yrkeslivet, er 57 år.

– Fordi man ikke klarer å stå i jobben over tid, påpeker Brox.

– I det private er det tilbud og etterspørsel som rår. Med tanke på hvordan det offentlige liker å tilpasse modeller fra det private, synes jeg vi også burde tilpasse oss denne modellen, sier han.

Brox påpeker at det er stor etterspørsel på sykepleiere, men tilbudet er lavt.

– En av fem sykepleiere slutter som sykepleier for å gå inn i andre yrker. Det kan bli større tilbud på sykepleiere om man bremser flukten fra yrket, sier Daniel Brox.

 Vi tillitsvalgte er nok mer realistiske

– Nesten ingen reaksjoner her, men noen «likes» på sosiale medier. Noen, både sykepleiere og andre, har gitt uttrykk for at det er helt rett at sykepleierne markerer seg, sier Jostein Storsæter, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune.

– Hvordan er forventningene?

– Medlemmene har nok litt forventninger. Vi tillitsvalgte er nok mer realistiske eller avmålt i våre forventninger, men vi håper. Vi er klar over at det er utfordrende å oppnå konkrete resultater i en slik mekling, men håper at det kan legges en plan for sykepleierlønn og rekruttering fremover. Kommunene ønsker dette også.

– Hvordan er streikeviljen?

– Den er god. Vi streiker uansett for en viktig sak, sier Jostein Storsæter.

Les også:

Lyttet til medlemmene, KS-oppgjøret går til mekling

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder
RÅDGIVENDE: – Vi ønsket at så mange som mulig deltok, og dette har gitt oss et klart mandat til mekleren. Selv om avstemningen ikke var bindende for forbundsstyret, var rådet entydig, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Marit Fonn

95 prosent av sykepleierne som stemte i kommunene, sa nei i uravstemningen. NSFs forbundsstyre har derfor forkastet resultatet etter forhandlingene med KS. 

Et enstemmig forbundsstyre i Norsk Sykepleierforbund har mandag forkastet resultatet etter forhandlingene med KS. 95 prosent av sykepleierne som deltok i uravstemningen, stemte nei.

Det betyr at det kan bli streik. 

Plassoppsigelse er meldt mandag og første mulige streiketidspunkt for sykepleierne i kommunene er første uken i november.

Les også: NSF ber sykepleierne stemme over KS-oppgjøret

Fire av ti sykepleiere deltok i avstemningen 

– Vi vil takke alle medlemmene som har deltatt i avstemningen, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) i en pressemelding.

 I overkant av 40 prosent av medlemmene deltok i uravstemningen.

– Det er en markant økning i forhold til vår forrige uravstemning som var i KS-området i 2018. Vi ønsket at så mange som mulig deltok, og dette har gitt oss et klart mandat til mekleren. Selv om avstemningen ikke var bindende for forbundsstyret, var rådet entydig, sier Larsen.

Nå går partene til mekling.

– Om det ikke blir enighet der, er neste steg streik, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen i pressemeldingen.

KS, kommunenes arbeidsgiverforening, er meddelt svaret fra NSF.

– Størst mangel på sykepleiere

Larsen viser til at sykepleiere er den yrkesgruppen det er størst mangel på i Norge.

– Det viser både NAVs tall, SSB sine tall og KS arbeidsgivermonitor. Sykepleiernes signal i uravstemning er slik sett ikke bare for seg selv, men også på vegne av pasienter og pårørende. Befolkningens helsetjeneste avhenger av sykepleierkompetanse i pandemi eller ikke, men samfunnskritisk funksjon er særlig synliggjort i år, sier Larseni pressemeldingen.

Og videre:

– Nå er sykepleiere en så knapp ressurs at det meldes om fortvilte rådmenn og ordførere som ikke får tak i livsnødvendig kompetanse. I en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms og Finnmark kommer det frem at helsefagarbeidere i Nesseby føler seg utrygge når de ikke har sykepleiere å støtte seg på. Ved Helsehuset i Tromsø måtte en hel avdeling stenge fordi de ikke fikk tak i sykepleiere. Nå frykter mange over hele landet hva som kan skje hvis det nå kommer en ny smittetopp som rammer tjenestene.

Vil ha tiltak for å rekruttere og beholde

– Dette tariffoppgjøret klarer ikke å løse alt, men vi vet at arbeidsgiver ser samme problem som oss med tanke på mangel på livsnødvendig kompetanse. Ansvarlighet i et tariffoppgjør er derfor å fremvise tydelige tiltak for å rekruttere, mobilisere og beholde sykepleiere i kommunens helsetjeneste, sier Lill Svarresdatter Larsen i pressemeldingen.

Partene ble enige, men Unio-forhandlerne var ikke fornøyde

Natt til 16. september ble partene i lønnsoppgjøret i kommunene enige. Men verken forhandlingsleder for Unio kommune, Steffen Handal, eller nestleder i NSF, Silje Naustvik, var fornøyde.

Les om resultatet: Enighet i KS: Mellom 1400 og 1900 kroner i lønnstillegg

– Isolert sett er resultatet i årets oppgjør dårlig. Dette er langt unna det Unio ønsket og la planer for da oppgjøret startet i vinter, sa forhandlingsleder Steffen Handal etter at partene var blitt enige.

– Jeg skjønner at sykepleierne ikke er fornøyde, sa Silje Naustvik, nestleder i NSF, i et intervju med Sykepleien.

– Det er jo så lite penger at det blir nesten litt latterlig, sa Silje Naustvik, nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og nestleder i forhandlingsutvalget i Unio kommune.

KS er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon, mens Unio er NSFs hovedorganisasjon.

Forbundsstyret i NSF vedtok å sende resultatet til uravstemning blant medlemmene i KS-området. Forbundslederen ville ikke si hva sykepleierne burde stemme. Uravstemningen startet 30. september og ble avsluttet 15. oktober.

Fortsetter å forhandle med Spekter

20. oktober fortsetter NSF og Spekter å forhandle for sykepleiere i helseforetakene. 

I Oslo kommune ble partene enige etter mekling: Ingen streik i Oslo – minimum 4400 i lønnstillegg

Også lønnsoppgjøret i staten kom i mål: Enighet i statsoppgjøret: – Vi jubler ikke

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.