fbpx Enighet i KS: Mellom 1400 og 1900 kroner i lønnstillegg Hopp til hovedinnhold

Enighet i KS: Mellom 1400 og 1900 kroner i lønnstillegg

De fleste i kommunesektoren ble natt til onsdag enige i lønnsoppgjøret. Men Steffen Handal, forhandlingsleder for Unio, er ikke fornøyd: – Resultatet er dårlig, sier han.

Det ble brudd i Oslo kommune, men nesten alle partene i kommunesektoren ellers – i KS-området – ble altså i natt, 16. september, enige om en ny hovedtariffavtale. 

– Isolert sett er resultatet i årets oppgjør dårlig. Dette er langt unna det Unio ønsket og la planer for da oppgjøret startet i vinter, sier forhandlingsleder for Unio kommune, Steffen Handal, på Unios nettside.

Handal er leder i Utdanningsforbundet.

Forhandlet for sykepleierne

Unio er Norsk Sykepleierforbunds hovedorganisasjon.

Unio har forhandlet på vegne 135 000 medlemmer i kommunesektoren. Blant dem er lærere i barnehager og skoler, sykepleiere og annet helsepersonell i kommunehelsetjenesten.

Dette er partene enige om:

  • Kommunesektoren har samlet sett fått en ramme på 1,7 prosent.
  • Alle får et sentralt tillegg fra 1. september 2020 på mellom 1400 og 1900 kroner. Dette beløpet får den enkelte på toppen av sin inntekt. Ny garantilønn justeres tilsvarende.
  • Alle ledere i kapittel 4 får et generelt prosentvis tillegg på 0,3 prosent av egen grunnlønn per 31. august i år. Tillegget får virkning fra 1. september 2020.
  • Det er ikke avsatt midler til lokale forhandlinger i år.
  • Det nedsettes et partssammensatt utvalg om kompetanse. Dette utvalget skal se på ulike temaer knyttet til kompetanse, læring, utvikling og omstilling.
  • Det nedsettes et partssammensatt utvalg om heltidskultur. Utvalget skal særskilt arbeide med ulike avklaringer vedrørende langvakter og fleksiressurs.

– Et unntaksår

Steffen Handal kaller dette lønnsoppgjøret for et unntaksår:

– Summene som er fordelt i oppgjøret, er svært små. Samlet sett sikres Unios medlemsgrupper reallønnsvekst dersom forventet prisvekst blir 1,5 prosent, sier forhandlingsleder Handal på nettsiden.

Unio viser der til at koronakrisen og hensynet til landets økonomi gjør at det har vært svært lite penger å fordele i årets oppgjør.

– Vi kunne ønsket oss at det var mer økonomi å hente for medlemmene, men vi måtte innse at det ikke lå mer i rammen, sier Handal.

Kan bli streik i Oslo

I Oslo kommune ble det brudd i forhandlingene.

– Vi beklager sterkt at vi var nødt til å bryte, sier forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio Oslo på Unios nettside.

 – Det har vært konstruktive og reelle forhandlinger, men til slutt var det ikke grunnlag for å komme til en løsning.

Oppgjøret i Oslo går nå til mekling med frist ved midnatt 14. oktober innen. Blir ikke partene enige, blir det streik.

Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH), Akademikerne og YS er også i brudd.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse