fbpx Økning i smittsomme sykdommer Hopp til hovedinnhold

Økning i smittsomme sykdommer

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI
MER ELLER MINDRE: Flere får påvist smittsomme sykdommer sammenliknet med i vår, men tallene er mindre enn for tilsvarende periode i fjor. Foto: NTB Scanpix / Lise Åserud

Flere får nå påvist smittsomme sykdommer enn i vår, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Antall mat- og vannbårne infeksjoner per toukersperiode har økt fra 47 meldte tilfeller i begynnelsen av april til 430 i slutten av juli.

– Økningen siden april–mai har sannsynligvis sammenheng med den gradvise åpningen av virksomheter, sosiale aktiviteter og utenlandsreiser i lys av koronasituasjonen, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Lavere enn i fjor

Hun understreker imidlertid at antall tilfeller av mat- og vannbårne sykdommer fremdeles er lavere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Vi ser en nedgang for alle sykdomsgrupper, men mest i de sykdommene som kan forebygges med vaksine

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI

Mellom 16. juli og 31. juli ble det meldt 34 prosent færre mat- og vannbårne sykdommer sett opp mot fjoråret.

– Vi ser en nedgang for alle sykdomsgrupper, men mest i de sykdommene som kan forebygges med vaksine. Nedgangen i rapporterte smittsomme sykdommer er hovedsakelig knyttet til innføringen av tiltak for sosial avstand siden begynnelsen av mars, bedre håndhygiene og en synlig reduksjon i bruken av helsetjenester, sier Vold.

To ganger i måneden lager FHI en rapport basert på helsetjenestens innrapporterte tilfeller av meldingspliktige smittsomme sykdommer.

Les også:

Koronaundersøkelse: Frykten for smitte har økt

Silhuetter av folk som står foran et verdenskart
REKORD: Rekordmange, fire av ti, sier nå at de er bekymret for å bli smittet av korona. Tre av ti prosent er ikke bekymret. Foto: Mostphotos

40 prosent av de spurte i undersøkelsen Norsk koronamonitor oppgir nå at de er bekymret for å bli koronasmittet. Det er den høyeste andelen målt så langt.

Opinion har til sammen spurt 54 000 nordmenn om bekymringene for å bli koronasmittet under pandemien de siste månedene.

Så langt i august oppgir 40 prosent at de er bekymret for å bli smittet. 31 prosent er ikke bekymret og resten, 29 prosent, svarer verken eller.

«Rekordnivå»

– I august ser vi rekordnivå på antall nordmenn som er bekymret for å bli smittet. Vi ligger for tiden til og med over gjennomsnittet for mars, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Undersøkelsen viser at bekymringen for å bli smittet øker med alderen. Bekymringsnivået har økt i alle aldersgrupper, med unntak av de under 30 år, som ligger uforandret sammenliknet med gjennomsnittet under epidemien.

Bekymret for familien

64 prosent av de spurte sier de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet av koronaviruset.