fbpx Færre enn vanlig har til nå dødd i 2020 Hopp til hovedinnhold

Færre enn vanlig har til nå dødd i 2020

Bildet viser en eldre kvinne som trener med en vektstang
HOLDER SEG FRISKE: Færre dør i år sammenliknet med tidligere år. Professor Johanne Sundby mener særlig kvinner er flinkere til å ta vare på egen helse og forebygge sykdommer. Illustrasjonsfoto: Arne Trautmann / Mostphotos

Sammenliknet med de siste fem årene har antallet dødsfall i Norge så langt i år falt med 3,5 prosent, tross koronapandemien.

Fra uke 1 til uke 28 døde det 25 179 personer i Norge. Det er en nedgang på 872 dødsfall sammenliknet med snittet de siste fem årene, skriver Dagens Næringsliv.

Det er en særlig sterk nedgang i dødsfall blant eldre kvinner.

Livsstilsendringer

Professor i samfunnsmedisin og global helse Johanne Sundby ved Universitetet i Oslo mener livsstilsendringene mange har gjort under koronapandemien, kan være en forklaring på den reduserte dødeligheten.

– De siste månedene har alle tatt bedre vare på seg selv, men kvinner har kanskje vært ekstra påpasselige med å følge smitteråd. Det har en effekt på leveutsikter og dødelighet generelt, sier Sundby.

Mindre stress

Sundby påpeker at kvinner oppsøker legehjelp oftere enn menn, og at de er generelt flinkere til å ta vare på egen helse og forebygge sykdommer.

Professoren understreker også at nedgangen i antallet dødsfall kan ha noe å gjøre med at mange har levd roligere og med en mindre stressende hverdag.

Les også:

Ingen registrerte smittetilfeller blant personer over 90 år den siste måneden

Bildet viser en eldre kvinne i en rullestol med en smilende pleier i bakgrunnen
HOLDT SEG FRISKE: Bedre rutiner på mange sykehjem kan være en av årsakene til at ingen over 90 har blitt koronasmittet den siste måneden, ifølge Folkehelseinstitutttet.

Siden 24. juni har ingen personer over 90 år i Norge blitt registrert smittet av koronaviruset. Gjennom pandemien har 125 personer i aldersgruppen vært smittet.

Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet sier til VG at hun tror at bedre rutiner på mange sykehjem kan være en medvirkende faktor til at ingen over 90 år har vært registrert smittet av koronaviruset den siste måneden.

Dessuten har færre i samfunnet vært koronasmittet den siste tiden, og risikoen for å få smitte inn på sykehjem via besøkende eller ansatte har dermed vært lavere.

– Det er også styrket overvåking, testing, smitteoppsporing, isolering og karantenering, slik at man får stoppet smittespredning i tide. Bedre rutiner på mange sykehjem kan nok være en medvirkende faktor, sier Bruun.