fbpx USA har levert WHO-oppsigelsen til FN Hopp til hovedinnhold

USA har levert WHO-oppsigelsen til FN

President Donald Trump

USA har formelt gitt FN beskjed om at landet vil trekke seg ut av Verdens helseorganisasjon WHO, med virkning fra 6. juli 2021.

– Kongressen har fått beskjed om at POTUS offisielt har trukket USA ut av WHO midt i en pandemi, tvitrer  senator Bob Menendez, som er Demokratenes øverste representant i utenrikskomiteen.

POTUS er en forkortelse for USAs president.

Samtidig opplyser kilder i president Donald Trumps administrasjon at USA formelt har gitt FNs generalsekretær António Guterres beskjed om utmeldingen. Det bekreftes av Guterres' talsmann og en talsperson i USAs utenriksdepartement.

Dermed er prosessen med å trekke USA ut av organisasjonen i gang, over en måned etter at Trump kunngjorde at USA skulle forlate organisasjonen.

Anklager

Oppsigelsestiden er på ett år, og dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år. I mellomtiden må USA innfri sine økonomiske forpliktelser, ifølge FN. Hvis demokraten Joe Biden skulle vinne presidentvalget i november, antas det at han vil stanse utmeldingen.

USAs president Donald Trump sa i mai at han ville trekke landet ut av WHO og anklaget organisasjonen for å ha sviktet under pandemien. Han kunngjorde også at USAs midler til WHO skulle fryses.

– Dette vil ikke beskytte amerikanske liv og interesser, det etterlater amerikanere syke og Amerika alene, skriver Menendez.

Solberg-kritikk

Trump har fått massiv kritikk for beslutningen om å forlate organisasjonen.

Statsminister Erna Solberg (H) var første regjeringsleder som kritiserte beslutningen, ifølge Politico. Hun avviste Trumps påstand om at WHO er kontrollert av Kina og sa at presidentens beslutning er «feil svar» på bekymringer om WHO.

– Jeg håper vi kan få USA tilbake, sa Solberg i et intervju med Politico i juni.

Biden vil holde USA i WHO

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden sier at noe av det første han vil gjøre som president, er å reversere Donald Trumps beslutning om å gå ut av WHO.

– Amerikanerne er tryggere når USA er engasjert i å styrke den globale helsen. På min første dag som president vil jeg gå inn i WHO igjen og gjenopprette vårt lederskap i verden, tvitret Biden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse