fbpx USA har levert WHO-oppsigelsen til FN Hopp til hovedinnhold

USA har levert WHO-oppsigelsen til FN

President Donald Trump
TREKKER SEG UT AV WHO: Oppsigelsestiden er på ett år, og dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år. Foto: New York Times/Anna Moneymaker

USA har formelt gitt FN beskjed om at landet vil trekke seg ut av Verdens helseorganisasjon WHO, med virkning fra 6. juli 2021.

– Kongressen har fått beskjed om at POTUS offisielt har trukket USA ut av WHO midt i en pandemi, tvitrer  senator Bob Menendez, som er Demokratenes øverste representant i utenrikskomiteen.

POTUS er en forkortelse for USAs president.

Samtidig opplyser kilder i president Donald Trumps administrasjon at USA formelt har gitt FNs generalsekretær António Guterres beskjed om utmeldingen. Det bekreftes av Guterres' talsmann og en talsperson i USAs utenriksdepartement.

Dermed er prosessen med å trekke USA ut av organisasjonen i gang, over en måned etter at Trump kunngjorde at USA skulle forlate organisasjonen.

Anklager

Oppsigelsestiden er på ett år, og dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år. I mellomtiden må USA innfri sine økonomiske forpliktelser, ifølge FN. Hvis demokraten Joe Biden skulle vinne presidentvalget i november, antas det at han vil stanse utmeldingen.

USAs president Donald Trump sa i mai at han ville trekke landet ut av WHO og anklaget organisasjonen for å ha sviktet under pandemien. Han kunngjorde også at USAs midler til WHO skulle fryses.

– Dette vil ikke beskytte amerikanske liv og interesser, det etterlater amerikanere syke og Amerika alene, skriver Menendez.

Solberg-kritikk

Trump har fått massiv kritikk for beslutningen om å forlate organisasjonen.

Statsminister Erna Solberg (H) var første regjeringsleder som kritiserte beslutningen, ifølge Politico. Hun avviste Trumps påstand om at WHO er kontrollert av Kina og sa at presidentens beslutning er «feil svar» på bekymringer om WHO.

– Jeg håper vi kan få USA tilbake, sa Solberg i et intervju med Politico i juni.

Biden vil holde USA i WHO

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden sier at noe av det første han vil gjøre som president, er å reversere Donald Trumps beslutning om å gå ut av WHO.

– Amerikanerne er tryggere når USA er engasjert i å styrke den globale helsen. På min første dag som president vil jeg gå inn i WHO igjen og gjenopprette vårt lederskap i verden, tvitret Biden.

Les også:

USA: Sykehus i flere delstater nær full kapasitet

Covid-19-pasient i USA
ALVORLIG: – Det er en alvorlig situasjon som vi må håndtere umiddelbart, sa USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci. Han mener USA i virkeligheten bare er i virusets første utbrudd. (Bildet er fra intensivavdelingen ved Brooklyn Hospital Center i New York og ble tatt i slutten av mars). Foto: The New York Times/Victor J. Blue

Sykehus i USAs sør og vest er i ferd med å fylles av koronapasienter, og flere av dem har ikke lenger senger tilgjengelig.

Intensivenhetene på fem sykehus i St. Petersburg-området i Florida er fulle, og på det store Baptistsykehuset i Miami er det bare fire ledige av 88 senger på intensivenheten.

– Hvis vi fortsetter i dette tempoet, vil vi ikke ha nok respiratorer, ikke nok rom, sier David de la Zerda, som er intensiv-direktør og lungelege på Miamis Jackson Memorial Hospital.

Også i Texas frykter myndighetene at flere sykehus er i ferd med å bli fullstendig overbelastet. Over 8.000 mennesker er innlagt på sykehus for covid-19, og i Houston er det ikke lenger ledige senger på intensivenhetene.

I Arizona er belegget delstatens sykehus på 89 prosent, og det meldes om liknende situasjoner i South Carolina, Alabama, West Virginia og andre delstater.

Øker i 41 stater

Antall nye smittetilfeller øker nå i 41 av USAs 50 delstater, og antall positive tester øker i 39 delstater. Ifølge Worldometer er det nå registrert over 3 millioner smittede og 132 000 døde av koronaviruset.

Over 50 000 nye tilfeller registreres hver dag i USA, men antall dødsfall er langt lavere enn da epidemien først brøt ut i mars og april. Det skyldes ifølge ekspertene bedre behandling og at mange flere av de smittede er unge som ikke blir så syke.

Men de sier også at man kan vente høyere dødstall igjen i løpet av få uker, fordi ikke alle unge slipper lett fra sykdommen, og de kan også smitte eldre familiemedlemmer.

I Florida ble det satt ny rekord lørdag med 11 400 nye tilfeller, og både der og i andre stater i sør og vest innfører guvernører som for få uker sier ville gjenåpne økonomien, nye strenge tiltak for å bremse epidemien.

I California er delstatsforsamlingen midlertidig suspendert etter at fem av forsamlingens medlemmer testet positivt.

Alvorlig situasjon

USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci sa mandag at situasjonen virkelig ikke er god.

– Det er en alvorlig situasjon som vi må håndtere umiddelbart, sa han og la til at USA i virkeligheten bare er i virusets første utbrudd.

Likevel avviste Det hvite hus igjen appeller fra hele landet om å gi ordre om at alle må bruke munnbind. Stabssjef Mark Meadows sa at det er opp til guvernørene og ordførerne å bestemme det.

Mange steder er det nettopp det de gjør. Miamis ordfører Carlos Gimenez stengte mandag alle restauranter, sju uker etter at de fikk åpne igjen, og West Virginias guvernør Jim Justice endret kurs og ga folk ordre om å bruke munnbind utendørs.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.