fbpx Sender seg selv på smittevask: Thomas sprer sykepleierhumor på Instagram Hopp til hovedinnhold

Sender seg selv på smittevask: Thomas sprer sykepleierhumor på Instagram

Bildet viser Thomas Strandos-Lundesgaard som selv går opp i en smittesekk.
HOPPER OPP I GUL SEKK: Thomas Strandos-Lundesgaard får idéer fra jobben som sykepleier. Foto: @nurse2mas

 – På nett og i sosiale medier handler mye om å fremstå lykkelig og hvor perfekt alt skal være. Jeg vil heller få frem et smil, sier sykepleier Thomas Strandos-Lundesgaard.

Han står bak Instagram-kontoen nurse2mas, der han deler bilder fra helsevesenet og jobben i akuttmottaket på Drammen sykehus.

Det er ingen pasienter involvert, kun han selv som ser på egen hverdag med et ganske skrått blikk.

Smittevask

– Noe kommer jeg på spontant, forteller han.

Som for eksempel bildet der han, etter en vakt der han har vært på mange smitterom, får lyst til å sende seg selv til smittevask. Andre ideer får han ved å google «nurse humor» og la seg inspirere.

I sosiale medier er det mange kontoer med sykepleierhumor, mange av dem med såkalte memer, som er et uttrykk for fenomener som raskt sprer seg på nett. For eksempel bilder med en tekst til, gjerne med en humoristisk undertone.

– Litt tørr humor

Thomas Strandos-Lundesgaard synes det er gøy å bruke, og by på, seg selv gjennom bildene.

– Jeg synes nettet er fylt med mye rart og mye som er negativt. Mye handler om å fremstå så perfekt som mulig. Det handler om hvordan man skal se ut og hvordan man skal prestere. Jeg vil bare få frem et smil, og jeg tar ikke meg selv så høytidelig.

Antall «likes» bedyrer han at han ikke bryr seg om. Men han synes det er gøy når kolleger kommenterer at de har ledd av bildene.

– Det er alltid gøy å få «likes», men det er ikke derfor jeg lager bildene. Noen synes det er tørr humor, men mange ler av dem, og jeg velger å konsentrere meg om de positive tilbakemeldingene.

Fotograferingen spiser ikke av arbeidstid. Når han får en idé, settes den gjerne ut i livet dersom han har en rolig nattevakt, eller etter endt vakt før han går til garderoben.

– Dette skal ikke gå ut over arbeidsoppgaver eller oppfølging av pasienter.

Er profesjonell

Thomas Strandos-Lundesgaard ble ferdig sykepleier i 2011, har videreutdanning som lungesykepleier og har jobbet flere år ved lungeavdeling. I akuttmottaket har han jobbet siden 2018.

Han sier det er mye humor i helsevesenet.

– På godt og vondt. Vi ser og opplever mye i jobben vår, alt fra triste til mer gledelige ting, og det er en god del galgenhumor ute og går. Det er kanskje en overlevelsesstrategi man utvikler når man jobber i helsevesenet. Terskelen for å snakke om ulike kroppsfunksjoner og kroppsvæsker er lav.

Han understreker at han ikke bare driver med tull.

– Jeg er profesjonell i min rolle som sykepleier, og jeg vil si grundig i arbeidet mitt. Humor er en sideting. Jeg kan selvfølgelig ha en spøkefull tone med pasienter og pårørende også, men da er det viktig å lese personene og situasjonene jeg står i. Det er ikke alt og alle som skal la seg spøke med.

En dusj med nitro

Han kan få en idé fra faste uttrykk, som for eksempel «pasienten har fått en dusj med nitro». Det betyr at en pasient har fått medikamentet nitroglyserin i form av en spraydose under tungen. Dette har pasienten kanskje fått på legevakt eller i ambulanse før han eller hun kommer til akuttmottaket, og da blir det ofte gitt rapport om at «pasienten har fått en dusj med nitro».

På Instagram tar Strandos-Lundesgaard tar uttrykket helt bokstavelig. Til disse bildene forstørret han opp et bilde av preparatnavnet, printet det ut og teipet det på en såpedispenser.

Han understreker at det ikke forekommer noen form for sponsing eller produktplassering. Han bruker det som faller han inn eller er tilgjengelig.

Kontoen oppdaterer han sånn omtrent en gang i uken. Men han føler ikke noe press.

– Nei, sier han kontant.

– Generelt liker vel de fleste å få bekreftelse eller positive tilbakemeldinger, det er vel derfor vi deler så mye i sosiale medier. Men jeg ønsker ikke at dette skal være noe press. Kommer det så langt, har jeg ikke lyst lenger. Dette skal ha lav terskel og bare være gøy.

Noen kontoer som viser humor fra helsevesenet på Instagram:
Tagg med #yrkesykepleier

Har du en konto flere bør få glede av? Tagg med #yrkesykepleier. Her er det både sykepleierhumor og -hverdag.

Følg også Sykepleien på Instagram: Sykepleien

Les også: Godt plantet i sykepleien – sykepleier Anders Røyneberg viser frem planter og plantestell på sin Instagram-konto

En uke på operasjonsstua

Bildet viser operasjonssykepleiere som øver på å leire.
WORKSHOP I SIDELEIE: Operasjonssykepleiere leirer pasienten på en måte som sikrer god kirurgisk tilgang og som forebygger komplikasjoner. Her øves det. Foto: Operasjonssykepleierne

Rekonstruksjon av bryst, leiring og store mager. Operasjon 3 på Rikshospitalet har vist frem hverdagen i grønn sone.

@operasjonssykepleierne har delt bilder og video på Sykepleiens Instagram-konto denne uken.

– Det har vært gøy å vise frem litt av hva vi gjør, sier Anne Melaas, som drifter kontoen sammen med Kristin Hjemgaard.

Les også: Få vet hva operasjonssykepleiere gjør

Inn i det grønne

Her er bilder operasjonssykepleierne har delt fra operasjon 3, Akuttklinikken på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Bildet viser aktivitet i en operasjonsstue.
REKONSTRUERER BRYST: Oktober er rosa- sløyfe måned. På operasjon 3 gjøres det rekonstruksjoner av bryst etter kreftbehandling. Operasjonsteamet er her i gang med en DIEP-operasjon (deep inferior epigastric artery perforator). Et nytt bryst rekonstrueres med hud og underhudsfett fra magen hvor blodforsyningen sikres med kar-anastomoser. Foto: Operasjonssykepleierne
Bildet viser operasjonssykepleiere, noen med gravide mager.
GRAVID I GRØNT: Ingen problem å være gravide operasjonssykepleiere for damene i midten, når man har gode kollegaer rundt seg. Man tar bare litt større plass enn andre ... Foto: Operasjonssykepleierne
Bildet viser operasjonssykepleiere som teller over instrumenter.
VIKTIG TELLING: En av operasjonssykepleierens viktigste oppgaver er telling av kirurgiske instrumenter og utstyr. Det kan være mye å holde styr på, og det er da viktig å få god veiledning av kontaktsykepleier når man er student i videreutdanning. Foto: Operasjonssykepleierne

Ofte inne på stuene

Operasjon 3 dekker fagområdene øre, nese og hals, plastikkirurgi og obstetrikk. Fra mandag morgen frem til fredag ettermiddag var det utført 87 inngrep her.

Lørdag og søndag er det ikke elektive operasjoner, men de tar imot øyeblikkelig hjelp. Det kan være akutte keisersnitt, reoperasjoner eller luftveisproblematikk.

Anne Melaas, som er ledende spesialsykepleier, kan også stå i operasjonsfeltet.

– Jeg er ikke planlagt inne på stuene i den vanlige driften, men hjelper til ved behov. Det kan være i akuttsituasjoner, hvis det er lite folk eller når det er tid for pauser. Hvis jeg skal kunne veilede nyansatte og studenter, må jeg jevnlig være inne på operasjonsstuene.

Må øve til det akutte

Fredager er det satt av en time om morgenen til undervisning, og med jevne mellomrom simulering av akutte situasjoner. Denne fredagen var tema øre, nese og hals.

– Vi simulerer med fullt team, det vil si kirurg, anestesilege, anestesisykepleier og operasjonssykepleier, forteller Anne Melaas.

– Vi står i mange akuttsituasjoner. De må vi være forberedt på, sier hun.