fbpx Helsetjenesten tar høyde for at 25 prosent av befolkningen blir koronasmittet Hopp til hovedinnhold

Helsetjenesten tar høyde for at 25 prosent av befolkningen blir koronasmittet

Bildet viser helsedirektør Bjørn Guldvog.
I BEREDSKAP: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at de planlegger for at inntil 25 prosent av befolkningen kan bli smittet. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Norske helsemyndigheter legger nå planer for at så mange som 25 prosent av befolkningen blir smittet av det nye koronaviruset.

– Hvis 25 prosent av befolkningen blir smittet, og det er det scenarioet Folkehelseinstituttet har bedt helsetjenesten planlegge for, så kan det medføre at mellom 160 000 og 280 000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse torsdag.

Guldvog sa at det kan føre til mellom 14 000 og 16 500 ekstra innleggelser.

Planlagt behandling må utsettes

– Vi kan tenke oss at det er behov for fra 1400 til 2800 ekstra som må til intensivbehandling. I en slik situasjon må så å si all planlagt behandling utsettes i helsetjenesten, sa helsedirektøren etter et møte med Beredskapsutvalget for biologiske hendelser.

Han opplyste videre at de er forberedt på å sette i verk kraftige tiltak i helsetjenesten.

Krevende med forsyning

– Vi jobber ut ifra at vi kan komme til å få strekk i kapasitet når det gjelder blant annet intensivbehandling. Vi har klarlagt smittevernutstyret. Forsyningssituasjonen ifølge Verdens helseorganisasjon er krevende. Det produseres mindre slikt utstyr i dag enn det verden har behov for. Vi forsøker å skape nasjonale løsninger, sa helsedirektøren.

Han opplyste at de har besluttet å kalle inn Norsk Totalforsvarsforum, som er et landsdekkende, forsvarsrelatert samarbeids- og interesseforum for organisasjoner og enkeltpersoner som er opptatt av samfunnssikkerhet og beredskap.

Første tilfelle

Onsdag kveld kom nyheten om det første bekreftede tilfellet i Norge.

Folkehelseinstituttet bekreftet da på en pressekonferanse at en person har testet positivt på det nye koronaviruset, etter å ha kommet hjem fra de smitterammede områdene i Kina i helgen. Personen er ikke syk, men er satt i hjemmekarantene.

Senere samme kveld bekreftet Tromsø kommune at personen er bosatt i deres kommune, og at det er en kvinne.

– En svak positiv prøve kombinert med en person som nå er frisk, gjør det svært lite sannsynlig at personen er smitteførende, sa kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

50 i karantene i Oslo

I Oslo er rundt 50 personer bedt om å holde seg i karantene frem til prøvene for det nye koronaviruset er analysert.

Ifølge VG dreier det seg om personer det er tatt prøver av de siste par døgnene.

Helseetaten i Oslo kommune ber om at alle de 50 holder seg i karantene til de får svar påfølgende dag, opplyser kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen.

Les om beredskap: Vurderer hasteopplæring av intensivpersonell

Les hvordan sykepleiere forbereder seg – her er også lenker med råd til personell på sykehus, på sykehjem og for folk flest: Håndvask er det aller viktigste smitteverntiltaket vi har

Stor virus-studie: Risikoen er størst for eldre og syke

Bildet viser et par briller som ligger over en papirartikkel med overskrift Coronavirus.
NY STUDIE: Nå er den hittil største studien om covid-19 publisert. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Det nye koronaviruset er farligst for eldre og syke, bekrefter den største studien av sykdommen så langt. Ingen barn under ni år skal så langt ha mistet livet.

Den kinesiske studien er basert på 70 000 bekreftede eller antatte tilfeller av sykdommen.

Samlet sett er dødsraten på 2,3 prosent. Men viruset ser ikke ut til å utgjøre noen stor fare for yngre mennesker.

Ingen barn under ni år skal ha mistet livet. Og for personer mellom 10 og 39 år, er dødsraten bare på 0,2 prosent.

For mennesker som er over 80 år, er dødsraten 14,8 prosent. Den nye studien er utført av et smittevernsenter underlagt Kinas nasjonale helsekommisjon og publisert i tidsskriftet Chinese Journal of Epidemiology.

Oppdatering: Tirsdag ettermiddag ble det klart at ingen av de 82 personene som er testet for koronaviruset (covid-19) i Norge, er smittet. Dette meldte Folkehelseinstituttet.

Les også: Over 17 000 kinesiske helsearbeidere smittet av virus

Fakta om den nye virusstudien

Den største studien så langt av det nye koronaviruset covid-19 er utført av et statlig kinesisk smittevernsenter. Her er noen av hovedfunnene:

  •  Undersøkelsen er basert på 44 672 bekreftede og over 27 000 antatte tilfeller av sykdommen.
  • I 80,9 prosent av tilfellene har pasientene milde symptomer. 13,8 prosent av tilfellene er alvorlige, og 4,7 prosent beskrives som kritiske.
  • Den samlede dødsraten er 2,3 prosent, men det er store forskjeller mellom ulike aldersgrupper. I tillegg er menn noe mer utsatt enn kvinner.
  • Ingen barn under ti år skal så langt ha dødd av sykdommen. For personer mellom 10 og 39 år er dødsraten 0,2 prosent.
  • For personer i 40- og 50-årene er dødsratene på henholdsvis 0,4 og 1,3 prosent.
  • De tilsvarende tallene for personer i 60- og 70-årene er 3,6 og 8 prosent. For personer over 80 år er dødsraten 14,8 prosent.
  • Tidligere sykdom bidrar også til å øke risikoen. For personer med hjerte- og karsykdommer er dødsraten 10,5 prosent.
  • Den nye studien er utført av et smittevernsenter underlagt Kinas nasjonale helsekommisjon og publisert i tidsskriftet Chinese Journal of Epidemiology.