fbpx Helsetjenesten tar høyde for at 25 prosent av befolkningen blir koronasmittet Hopp til hovedinnhold

Helsetjenesten tar høyde for at 25 prosent av befolkningen blir koronasmittet

Bildet viser helsedirektør Bjørn Guldvog.

Norske helsemyndigheter legger nå planer for at så mange som 25 prosent av befolkningen blir smittet av det nye koronaviruset.

– Hvis 25 prosent av befolkningen blir smittet, og det er det scenarioet Folkehelseinstituttet har bedt helsetjenesten planlegge for, så kan det medføre at mellom 160 000 og 280 000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse torsdag.

Guldvog sa at det kan føre til mellom 14 000 og 16 500 ekstra innleggelser.

Planlagt behandling må utsettes

– Vi kan tenke oss at det er behov for fra 1400 til 2800 ekstra som må til intensivbehandling. I en slik situasjon må så å si all planlagt behandling utsettes i helsetjenesten, sa helsedirektøren etter et møte med Beredskapsutvalget for biologiske hendelser.

Han opplyste videre at de er forberedt på å sette i verk kraftige tiltak i helsetjenesten.

Krevende med forsyning

– Vi jobber ut ifra at vi kan komme til å få strekk i kapasitet når det gjelder blant annet intensivbehandling. Vi har klarlagt smittevernutstyret. Forsyningssituasjonen ifølge Verdens helseorganisasjon er krevende. Det produseres mindre slikt utstyr i dag enn det verden har behov for. Vi forsøker å skape nasjonale løsninger, sa helsedirektøren.

Han opplyste at de har besluttet å kalle inn Norsk Totalforsvarsforum, som er et landsdekkende, forsvarsrelatert samarbeids- og interesseforum for organisasjoner og enkeltpersoner som er opptatt av samfunnssikkerhet og beredskap.

Første tilfelle

Onsdag kveld kom nyheten om det første bekreftede tilfellet i Norge.

Folkehelseinstituttet bekreftet da på en pressekonferanse at en person har testet positivt på det nye koronaviruset, etter å ha kommet hjem fra de smitterammede områdene i Kina i helgen. Personen er ikke syk, men er satt i hjemmekarantene.

Senere samme kveld bekreftet Tromsø kommune at personen er bosatt i deres kommune, og at det er en kvinne.

– En svak positiv prøve kombinert med en person som nå er frisk, gjør det svært lite sannsynlig at personen er smitteførende, sa kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

50 i karantene i Oslo

I Oslo er rundt 50 personer bedt om å holde seg i karantene frem til prøvene for det nye koronaviruset er analysert.

Ifølge VG dreier det seg om personer det er tatt prøver av de siste par døgnene.

Helseetaten i Oslo kommune ber om at alle de 50 holder seg i karantene til de får svar påfølgende dag, opplyser kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen.

Les om beredskap: Vurderer hasteopplæring av intensivpersonell

Les hvordan sykepleiere forbereder seg – her er også lenker med råd til personell på sykehus, på sykehjem og for folk flest: Håndvask er det aller viktigste smitteverntiltaket vi har

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse