fbpx Stor virus-studie: Risikoen er størst for eldre og syke Hopp til hovedinnhold

Stor virus-studie: Risikoen er størst for eldre og syke

Bildet viser et par briller som ligger over en papirartikkel med overskrift Coronavirus.
NY STUDIE: Nå er den hittil største studien om covid-19 publisert. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Det nye koronaviruset er farligst for eldre og syke, bekrefter den største studien av sykdommen så langt. Ingen barn under ni år skal så langt ha mistet livet.

Den kinesiske studien er basert på 70 000 bekreftede eller antatte tilfeller av sykdommen.

Samlet sett er dødsraten på 2,3 prosent. Men viruset ser ikke ut til å utgjøre noen stor fare for yngre mennesker.

Ingen barn under ni år skal ha mistet livet. Og for personer mellom 10 og 39 år, er dødsraten bare på 0,2 prosent.

For mennesker som er over 80 år, er dødsraten 14,8 prosent. Den nye studien er utført av et smittevernsenter underlagt Kinas nasjonale helsekommisjon og publisert i tidsskriftet Chinese Journal of Epidemiology.

Oppdatering: Tirsdag ettermiddag ble det klart at ingen av de 82 personene som er testet for koronaviruset (covid-19) i Norge, er smittet. Dette meldte Folkehelseinstituttet.

Les også: Over 17 000 kinesiske helsearbeidere smittet av virus

Fakta om den nye virusstudien

Den største studien så langt av det nye koronaviruset covid-19 er utført av et statlig kinesisk smittevernsenter. Her er noen av hovedfunnene:

  •  Undersøkelsen er basert på 44 672 bekreftede og over 27 000 antatte tilfeller av sykdommen.
  • I 80,9 prosent av tilfellene har pasientene milde symptomer. 13,8 prosent av tilfellene er alvorlige, og 4,7 prosent beskrives som kritiske.
  • Den samlede dødsraten er 2,3 prosent, men det er store forskjeller mellom ulike aldersgrupper. I tillegg er menn noe mer utsatt enn kvinner.
  • Ingen barn under ti år skal så langt ha dødd av sykdommen. For personer mellom 10 og 39 år er dødsraten 0,2 prosent.
  • For personer i 40- og 50-årene er dødsratene på henholdsvis 0,4 og 1,3 prosent.
  • De tilsvarende tallene for personer i 60- og 70-årene er 3,6 og 8 prosent. For personer over 80 år er dødsraten 14,8 prosent.
  • Tidligere sykdom bidrar også til å øke risikoen. For personer med hjerte- og karsykdommer er dødsraten 10,5 prosent.
  • Den nye studien er utført av et smittevernsenter underlagt Kinas nasjonale helsekommisjon og publisert i tidsskriftet Chinese Journal of Epidemiology.

FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte

Bildet viser to på scooter som bruker munnbind.
Mange norske apotek er helt tomme for munnbind. – Helt unødvendig med munnbind, mener Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Det nye korona-viruset har medført etterspørsel etter munnbind i norske apoteker. Men munnbind gir falsk trygghet og lite beskyttelse mot smitte, ifølge FHI.

– Munnbind har liten effekt for å forhindre smitte blant befolkningen og kan i noen tilfeller bidra til å øke risikoen for smitte, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

– Bruker munnbind på feil måte

Årsaken til det er at mange ofte bruker munnbind på feil måte, ifølge seksjonslederen.

– Helsepersonell får opplæring i å ta på munnbind på korrekt måte. Dersom de ikke sitter rett på, vil de gjøre lite for å forhindre smitte. Helsepersonell bruker munnbind i kortere perioder, når de står overfor en pasient med kjent eller sannsynlig smitte. Det bidrar også til korrekt bruk, sier Eriksen-Volle.

Etterspørselen etter munnbind har tatt av i Norge den siste måneden. Apotek 1 sier at de er fullstendig tomme for munnbind i alle deres apotek, mens mange Boots-apotek også er tomme for munnbind.

70 500 smittet

Covid-19-viruset har til nå tatt livet av 1765 mennesker i Kina siden viruset ble oppdaget i desember. I tillegg har fem personer dødd i fem ulike land, deriblant Frankrike og Japan. Mer enn 70 500 totalt er blitt smittet av det nye korona-viruset.