Jonas Gahr Støre: – Det er ikke noe feil med arbeidsmiljøloven

ERFAREN PÅRØRENDE: – Når det skjer avvik på sykehjemmet der mor bor, får jeg vite om dem. Det er jeg glad for, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her på helsepolitisk dag, som Sykepleierforbundet har på Gardermoen som en start på landsmøtet.

 – Det er organiseringen og lav bemanning det er noe galt med, ikke arbeidsmiljøloven. Den må vernes, sier Ap-lederen.

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet (Ap), var en av gjestene på Norsk Sykepleierforbunds helsepolitiske dag i forkant av landsmøtet på Gardermoen.

Under innlegget han holdt 4. november, høstet han særlig applaus da han snakket varmt om arbeidsmiljøloven.

– Det er ikke noe feil med arbeidsmiljøloven. Den må vernes om. Det er organiseringen og lav bemanning det er noe galt med.

– Punkt én er hele faste stillinger

– Det er fire viktige ting jeg ville formidle til landsmøtet, sier han til Sykepleien senere på kvelden.

– Først er det jo lønn …, begynner han.

– Er det punkt 1?

– Det er det for mange, men lønna forhandler Sykepleierforbundet, og det skal vi politikere overlate til partene. Punkt én for politikken er hele faste stillinger, det må vi jobbe for. Dette var jo et tema for oss i kommunevalgkampen, og vi skal fortsette med det foran stortingsvalget. ­Løsningen på sykepleiermangelen er blant annet heltidskultur.

– Bør lønne seg å ta etter- og videreutdanning

– Punkt to handler om utdanning. Vi trenger flere sykepleiere. Da bør det lønne seg å ta etter- og videreutdanning, så de blir i yrket. Desentralisert utdanning er viktig. Vi vet at de som utdanner seg i distriktene, ofte blir der. Praksisutdanningen må ha god kvalitet. Men det er også viktig å bidra til at færre utdannede slutter. Vi trenger flere i utdanning, og at flere blir i yrket.

Les også: Bent Høie: Vil utrede spesialistmaster også i sykehusene

– Å føre avvik er viktig

Støres punkt tre gjelder arbeidsmiljøloven:

– Som jeg sa, det er ikke noe feil med den, men med organiseringen, ledelse og for lav bemanning.

Han viser til alle bruddene på arbeidsmiljøloven som har vært beskrevet i nyhetene i det siste, blant annet på sykehjem i Oslo.

– Å føre avvik er viktig. Det er det man kan lære av, og at det rapporteres om avvik er tegn på at det er tillit, de ansatte tør si ifra. Men avvikene viser også at sykepleierne må beskyttes hvis de skal greie de faglige utfordringene og opprettholde pasientkontakten. De skal ikke gjøre andres oppgaver som like gjerne kan gjøres av folk uten sykepleierutdanning.

I sitt fjerde punkt forsvarer han et offentlig finansiert helsevesen.

– Det må bestå. Vi vil ha et helsevesen uten kommersialisering og privatisering.

Erfaren pårørende

Støre har etter hvert lang erfaring som pårørende på sykehjem. Moren bor på Lovisenberg sykehjem.

– Når det skjer avvik på sykehjemmet der mor bor, får jeg vite om dem. Det er jeg glad for.

– Får du vite om avvikene fordi du er politiker?

– Nei, alle pårørende får det rapportert i et skriv. For eksempel om feilmedisinering og fall, forteller Støre.

Rørende enighet om heltiden

Det var mange gjester på helsepolitisk dag, som innledet NSFs landsmøte. Mange fine ord om både sykepleiere og forbundet falt både på møtet og i festtalene etterpå.

Utenom Ap-leder Jonas Gahr Støre var også Spekters leder Anne-Kari Bratten, arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS, statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie, som var rørende enige om at flere sykepleiere på heltid vil redde verden.

Under festmiddagen hadde NSF-leder Eli Gunhild By to gjester ved sin side: Høyre-lederen Erna Solberg til venstre, Ap-lederen Jonas Gahr Støre til høyre.

– At begge løfter inn heltid som en viktig sak for å lykkes, det er bra. Kjempebra! sier By til Sykepleien.

Landsmøtet foregår på Gardermoen og varer til 8. november.

Les også:

Jonas Gahr Støre: – Sykepleierne er ryggraden

Jonas Gahr Støre, partileder i Arbeiderpartiet (Ap)
SYKEPLEIETREFF:Jonas Gahr Støre treffer sykepleiere både her og der. For eksempel på Grue sykehjem i Hedmark eller som pårørende i Oslo.

– Sykepleiernes trivsel kan stå i fare hvis de i tillegg må drive kjøkkentjeneste, sier partilederen i Ap.

– Hvorfor slutter sykepleierne så fort i jobben, tror du?

– Samlet sett tror jeg det er tre hovedårsaker: Den totale arbeidsbelastningen. Lønn. Og fagmiljø på jobb. Dette er en stor varseltrekant midt i det norske samfunnets vei mot fremtiden, sier Arbeiderpartiets (Ap) leder.

Sykepleien treffer Jonas Gahr Støre på hans kontor på Stortinget. Han vil gjerne ha oss der. For det er kommunevalg til høsten, og Støre har tanker om både sykepleiere og hva som kan skje i Ap-styrte kommuner. For tiden er det over 200 av dem.

Har sagt det mange ganger

Tilbake til varseltrekanten:

– Den er satt ut fordi sykepleierne er ryggraden. Jeg har sagt det mange ganger, blant annet i talen som helseminister, forteller han nå ved møtebordet.

Nevnte tale holdt han på sitt første oppdrag som nyutnevnt statsråd i 2012. Da møtte han sykepleiere i hopetall på fagkongress.

Les portrettet av helseminister Støre: – Regn med meg

Ett år senere var det over og ut, velgerne ville ha regjeringsskifte, og Bent Høie (H) ble helseminister.

– Hva skal Ap gjøre med

Les også: