fbpx Sykepleiers bokanmeldelse stoppet sjaman Durek Hopp til hovedinnhold

Sykepleiers bokanmeldelse stoppet sjaman Durek

Durek Verrett og Cathrine Krøger

Da sykepleier Cathrine Krøger anmeldte boken til Durek Verrett, reagerte hun aller mest på påstanden om at barn påfører seg selv kreft. Nå er boken stoppet på norsk. 

Gal manns tale var tittelen på Krøgers anmeldelse av boken «Spirit Hacking» skrevet av Durek Verrett, som er kjæresten til prinsesse Märtha Louise.

Krøger er både litteraturanmelder og sykepleier.

«Jeg har lest mye rart opp gjennom åra, men ikke i nærheten av noe så vilt som dette», skriver hun i anmeldelsen, der boken får terningkast 1.

Durek, som kaller seg sjaman, skriver om sjamanisme og selvhjelp i boken.

– Sjokkerende at ingen har reagert før

– Jeg har aldri før vært borti at en anmeldelse har stoppet en bok. Det i seg selv er jo litt stas, sier Krøger til Sykepleien.

Hun har anmeldt den amerikanske utgaven. Den norske skulle gis ut i slutten av oktober.

Forlaget har nå bestemt at boken skal stoppes. Den stoppes også i Sverige.

– All ære til Cappelen Damm som stopper boken. Men at ikke noen i forlaget har reagert før, er ganske sjokkerende. Jeg skjønner ikke hva de kan ha tenkt, sier Krøger.

Durek har selv gått hardt ut mot norske medier, som han kaller mobbere.

– Dette er ikke mobbing, men kritikk og journalistikk. Det står fryktelig mye rart i boka, men spesielt kapitlet om kreft er helt hårreisende, sier Krøger.

«Barn som har påført seg selv kreft»

I anmeldelsen i Dagbladet skriver Cathrine Krøger blant annet:

«Han kan også opplyse om at kreft er selvpåført, og tilbyr behandling gjennom å spørre kreftsyke: «Why do you want this cancer?». Durek innrømmer at noen da blir opprørt, men at dette er langt enklere med barn som har påført seg selv kreft. De svarer ærlig og redelig; «Because I don’t want to be here anymore.»

Hun skriver også dette i anmeldelsen:

«Ved siden av sin skrudde verdensanskuelse, kommer Durek med tips til åndelige øvelser. Det kan dreie seg om å rense deg for slagg fra mange seksualpartnere. Det kaller nemlig på «succubier», noen slags vesener fra underverdenen. Disse blir du kvitt gjennom å gni olje og en magnetisk stein på underlivet. Han gir også tips til «Shamanic harmonic Ninja sorcery», som skal beskytte deg fra parasitter fra underverdenen.»

Leste anmeldelsen – leste boken på nytt

Forlagssjef i Cappelen Damm, Knut Olav Ulvestad, forteller til NRK at det var etter han leste Krøgers anmeldelse at han gjennomgikk boken på nytt.

– Jeg avbrøt bokmessen i Frankfurt og satte meg på hotellrommet for å lese hele den norske versjonen. Da så jeg avsnittene, blant annet om kreft, som etisk sett er problematiske. Dette satte i verk en ny og bredere redaksjonell vurdering, som skulle vært gjort for lenge siden, sier Ulvestad til NRK

– Dette handler om etikk og ikke jus. Vi ser at vi har gjort en feil, og nå retter vi opp, sier forlagssjefen.

– Dagbladet vil at jeg tar det helserelaterte stoffet

– Var sykepleieren i deg sterkt til stede da du anmeldte, Krøger?

– Jeg hadde ikke veldig lyst til å gå løs på den, i og med at jeg også anmeldte Märtha Louises bok, sier Cathrine Krøger til Sykepleien.

– Som du også slaktet?

– Ja, jeg tenkte at det kan se ut som om jeg er ute etter dem, men i og med at jeg også er sykepleier, vil Dagbladet at jeg tar det helserelaterte stoffet. Men man må ikke være sykepleier eller jobbe i helsevesenet for å reagere på det sjaman Durek sier.

– Boken burde blitt stoppet mye før

– Men nå når boken er stoppet, er du fornøyd?

– Jojo, selv om jeg er litt nervøs for at Durek skal gande meg, sier Krøger, som for tiden er alene på hytta.

Men veldig redd innrømmer hun at hun ikke er.

– Jeg er glad boken er stoppet, selv om jeg syns den burde blitt stoppet mye før. Det er morsomt at en kritikk kan få så store konsekvenser. Og så er det litt deprimerende med tanke på hva forlaget egentlig tenkte på.

Reagerer på at Märtha Louise forsvarer kjæresten

Krøger legger til:

– Vi har altså en kongsdatter som går god for at barn er skyld i sin egen kreft. Det i seg selv er ganske hårreisende.

Hun viser til at Märtha Louise forsvarer kjæresten i Dagbladet. I en artikkel publiseres Märtha Louises kommentar på Instagram, der hun anbefaler boken.

Hun skriver, ordrett: «This book is something else. Read it and find out for you self how to hack your spirit, stop being a bobble head or a sheeple and get on the lit train for GIANTS. So proud of your work, my love.»

– Fryktelig mye rart helsestoff

Cathrine Krøger påpeker at boken, som er utgitt på engelsk, er en ulykke for alternativ medisin:

– Fordi det er så useriøst. Det viser seg at forlagene mer og mer spekulerer i å gi ut denne type bøker. Det gis ut fryktelig mye rart helsestoff, og denne boken hadde kommet ut på norsk hadde det ikke vært for Dagbladet.

Boken fikk altså terningkast 1.

– Jeg spurte om det var mulig å gi null. Men det var ikke mulig teknisk. Jeg ville ikke gi den terningkast i det hele tatt, forteller Krøger.

Elsker sykepleierjobben

Krøger er kjent for å ha slaktet sykepleiepensum da hun var sykepleierstudent. Ferdig sykepleier ble hun i 2018.

Les også:Cathrine Krøger slaktet pensum – snart er hun sykepleier

Hun jobber nå 30 prosent som sykepleier på gastromedisinsk avdeling på Ullevål sykehus.

– Uten å overdrive kan jeg si at jeg elsker den jobben. Det er et privilegium å kunne jobbe som sykepleier ved siden av anmeldervirksomheten.

Hun jobber mye nattevakter.

– Da er det så stille. Bare pasientene og noen få på vakt. Og så slipper jeg unna alt dilldallet på dagen, det meste av dokumentasjonsarbeidet for eksempel, sier Cathrine Krøger.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse