Frykten for å gjøre feil blir ikke borte med kampanjer
Å gjøre feil til et kollektivt systemansvar fjerner ikke sykepleiernes frykt for å påføre pasienter alvorlige skader.
Sykepleiere kjenner på frykten for å gjøre en feil som skader pasienten, eller at det skal oppstå uheldige hendelser på deres arbeidsplass.
Å gjøre feil til et kollektivt systemansvar fjerner ikke sykepleiernes frykt for å påføre pasienter alvorlige skader.
Skam, skyldfølelse og tap av autorisasjon er noen av konsekvensene sykepleiere er redde for.
Gjennom undersøkelsen får vi innblikk i et sterkt engasjement for å unngå å gjøre feil som kan skade pasienten, mener NSF-leder Eli Gunhild By.
Det er positivt at så mange sier de har åpenhet på jobben om feilene de gjør, mener Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning.
Å snakke om feilene er et godt utgangspunkt for å hindre ny svikt, mener Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet.
Nyutdannede Anna hørte på mer erfarne kolleger i stedet for sin egen magefølelse. Da ettåringen hun hadde ansvaret for døde, tok hun på seg all skyld og snakket ikke med noen om det.
Utfører du dobbeltkontroll i henhold til retningslinjene?
Paralgin forte blir til Altemol, Pinex forte blir til Paramax Comp. Noen navn endres fra dag til dag. Vi snubler oss gjennom hverdagens kaos med håp om å ikke påføre pasientene varig skade.
Vi skal stoppe opp når vi kjenner at vi går på akkord med profesjonsetikken, og vi må ha mot til å sette etikk på dagsordenen.
Vi jobber i en bransje der vi aldri kan ha helt kontroll over liv og død. Følger vi retningslinjene, har vi ryggen fri hvis noe går galt. Men hva hvis vårt faglige skjønn ikke stemmer med retningslinjene?
I Sykepleiens undersøkelse forteller noen av sykepleierne om hendelser de har vært involvert i, som har ført til personskade. 38 av hendelsene førte til dødsfall, oppgir de.
Rusbruk var den vanligste årsaken til tap av autorisasjon for sykepleiere i 2018. Helsetilsynet har en rekke muligheter til reaksjon på alvorlige hendelser, både mot ansatte og mot foretakene.
Pasienten døde, uventet og alene, på et rom på akuttmottaket. Hendelsen kom i nyhetene, ansatte ble politiavhørt. Hva skjedde på arbeidsplassen etterpå?
Stig Rekdal trodde en gang han hadde tatt livet av en pasient. Han slapp med skrekken.
Merethe Nilsens samboer døde på akuttmottaket. – Det er ille å skulle klare seg med minst mulig bemanning uten en back-up-plan, sier hun.
– Ledelsen lytter mer til de ansatte, sier foretakstillitsvalgt Karen-Anne Stordalen. – Ledere på flere nivåer må ta ansvaret, sier fylkeslegen.
Intuberingen gikk galt under hastekeisersnittet. Mor ble varig skadet. Etterpå sa Marta Skauge til kollegene: «Skal jeg klare dette, trenger jeg hjelp fra dere.»
Visste du at det finnes et lite, oransje hus på landet der sykepleiere kan komme for å snakke ut og få råd om det blir litt mye?
De som hever stemmen når de ser farene for at noe kan gå galt, må bli heltene. Det er et av rådene for å få en arbeidsplass som er god på feil.
Ett tiltak mellomledere i kommunehelsetjenesten kan gjøre for å forebygge feil, er å være med sykepleierne på pasientbesøk.
Det er pasienten som bærer risikoen når vi tar snarveier.
I Sykepleien på papir går vi i dybden på ett tema om gangen. Du kan kjøpe bladene enkelt her.