Høie vil ta opp nattransport av eldre med sykehusdirektørene

Bent Høie (H) leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
BEORDRET STANS: Statsråd Bent Høie (H) sier det ikke er nødvendig med detaljerte instrukser mot praksisen med nattlig hjemtransport av eldre.

Praksisen rundt nattransport av eldre har fortsatt etter at Bent Høie beordret stans. Nå sier helseministeren at han skal ta opp saken med sykehusdirektørene.

I 2018 ble det kjørt minst 1546 turer med eldre over 74 år ut av sykehusene mellom klokken 22.00 og 7.00, meldte VG forrige uke.

Etter avsløringen beordret Høie full stans i praksisen. Men nattransporten av syke eldre fra norske sykehus har fortsatt.

– Jeg er kjent med at flere av våre medlemmer har kjørt hjemkjøring etter at Høie beordret stopp. Det er ingenting som tyder på endret praksis, bekrefter foretakstillitsvalgt for Fagforbundet Marius Bjørndalen ved Sykehuset Østfold til avisen.

Høie har tillit

I en e-post til VG skriver helseministeren at han har tillit til at sykehusledere, som nå er gjort oppmerksom på praksisen, vil rette opp i dette.

«Jeg forventer i første omgang at sykehusene slutter med nattransporter uten at det er nødvendig med detaljerte instrukser fra toppen. Dette er en del av ansvaret helseforetakene har med å gi pasientene et godt tilbud og praksisen er i strid med deres egne retningslinjer.»

Utelukker ikke instrukser

Søndag formiddag presiserer Bent Høie til NTB og VG at han kommer til å ta opp saken når han møter sykehusdirektørene til et felles møte mandag. De vil da få beskjed om å stanse praksisen.

– Det er ved noen sykehus dette praktiseres, ikke alle. Direktørene vil få beskjed om å gi ordre til AMK-sentralene om at nattransporter ikke skal forekomme, med mindre pasienten ønsker det selv, eller det er helt spesielle forhold som tilsier det.

Les også:

Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd

Statsråd Anniken Hauglie
AVBLÅSTE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) så søndag ikke noe annet valg enn å stanse sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Regjeringen avblåste søndag sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd på grunn av fare for liv og helse. Arbeidstakersiden er skuffet.

– Dette misliker jeg veldig sterkt, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, særlig for kreftpasientene i Østfold, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Statsråden innkalte partene i arbeidskonflikten i sykehussektoren til et møte klokka 16. Der informerte hun om at det ble tvungen lønnsnemnd. Begrunnelsen er at den varslede opptrappingen av sykehusstreiken ifølge en rapport fra Helsetilsynet ville føre til fare for liv og helse.

– Når Helsetilsynet melder dette, må det gripes inn. Jeg innkalte partene til et møte nå og redegjorde for rapporten og hørte om det var en annen mulighet for å løse dette. Når de sa det ikke var det, måtte det bli tvungen lønnsnemnd, sier Hauglie til NTB.

Sykehusstreiken startet 29. mai og ble først trappet opp 11. juni. Seks helseforetak ble rammet.

De ansatte streiket for at pensjon skal beregnes fra første krone. I dag må de som jobber innenfor de såkalte Spekter-områdene, jobbe minst 20 prosent før det beregnes pensjon. Det betyr at tilkallingsvikarer eller for eksempel typisk kvinner som jobber deltid i små stillinger, ikke får tjenestepensjon.

Les også: