fbpx Haukeland øker bemanningen etter dødsfall på akuttmottaket Hopp til hovedinnhold

Haukeland øker bemanningen etter dødsfall på akuttmottaket

Karen-Anne Stordalen, varaforetakstillitsvalgt
LÅ ALENE: Pasienten hadde i 44 minutter forsøkt å utløse alarmen for å få hjelp, uten at noen kom til, viser gjennomgangen fra fylkeslegen. Karen-Anne Stordalen forhandler om bedre forhold, det vil blant annet si flere sykepleierstillinger. Foto: Ørjan Deisz/Bergens Tidende

Sykepleierne på akuttmottaket ved Haukeland universitetssjukehus hadde i forkant varslet om underbemanning 134 ganger før denne hendelsen.

Haukeland universitetssjukehus øker nattbemanningen etter at en mannlig pasient ble funnet død på akuttmottaket 15. oktober i 2018, halvannen time etter at han utløste alarm.

Før dette skjedde, hadde sykepleierne på mottaket varslet om underbemanning 134 ganger.

Uenige om antall sykepleiere

– Vi er ikke ferdig å forhandle ennå, sier Karen-Anne Stordalen, varaforetakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF), til Sykepleien.

– Vi er i forhandlinger om flere sykepleiere på vakt, sier hun.

11. februar bør turnusene være ferdig for de ansatte, opplyser Stordalen.

Vil ha flere senger

Det er mer enn flere stillinger som skal på plass:

– Det må til en bedre flyt, og et bedre samarbeid med postene som skal ta imot pasientene fra akuttmottaket. Vi mener også at antallet senger må økes på disse postene. Det mener også legene, sier Karen-Anne Stordalen i en pause i forhandlingene.

Les ogsåHun skal forhandle om flere sykepleierstillinger på akuttmottaket der pasient døde alene

Omprioriterte 20 millioner kroner

Sykehuset forteller  NRK  at de skal øke nattbemanningen fra tre til fem leger, i tillegg til at flere sykepleiere skal ansettes. Det er omprioritert 20 millioner kroner i neste års budsjett, nettopp for å øke bemanningen.

– Vi skal få flere folk på plass, bedre rutiner for hvordan vi jobber og bedre flyt i arbeidet på sykehuset, sier viseadministrerende direktør Clara Gjesdal.

Sykehuset må innen 15. februar levere en handlingsplan for å bedre forholdene på akuttmottaket. Planen ble drøftet på et styremøte denne uken.

Forsøkte å utløse alarmen

Det var 43-årige Daniel Nicolai Guldberg som døde på akuttmottaket. Han ble i fjor henvist til undersøkelse som følge av sterke brystsmerter. Deretter ble han innlagt på et rom alene. Gjennomgangen fra fylkeslegen viser at han i 44 minutter forsøkte å utløse alarmen på rommet for å få hjelp, uten at noen kom til.

20 minutter etter at alarmen stanset, ble 43-åringen funnet død på gulvet. Det var da gått minst halvannen time siden sist noen så til ham. Obduksjonen viste tegn på akutt hjertesvikt.

Les også: