fbpx Fire grå stær-pasienter smittet med sjelden bakterie under operasjon Hopp til hovedinnhold

Fire grå stær-pasienter smittet med sjelden bakterie under operasjon

Illustrasjonsfoto: Mostphotos
UKJENT OPPHAV: Det er ikke kjent hvor smitten kommer fra, og bakterien blir nå dyrket i laboratorium og testet mot ulike antibiotika for å finne ut om noe har effekt og kan brukes i behandling. (Illustrasjonsfoto) Foto: ANTONIO VERALDI , Mostphotos

Smitten ble oppdaget da en pasient kontaktet klinikken i Narvik etter operasjonen og sa at synet hans var blitt dårligere.

Fire menn risikerer å miste synet etter å ha blitt smittet med den multiresistente bakterien burkholderia under operasjon for grå stær i Narvik.

Operasjoner stanset

Smitten ble oppdaget da en pasient kontaktet klinikken i Narvik etter operasjonen og sa at synet hans var blitt dårligere, skriver  Fremover [for abonnenter].

Operasjonene ved Øyeklinikken i Narvik er stanset. Det er oppdaget totalt fire tilfeller av infeksjon etter smitte med bakterien, og fungerende fylkeslege i Nordland, Morten Juul Sundnes, sier til  NRK  det er åpnet tilsynssak mot klinikken.

De fire mennene er innlagt med alvorlig betennelse i øynene ved øyeavdelingen på Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

Det er ikke kjent hvor smitten kommer fra, og bakterien blir nå dyrket i laboratorium og testet mot ulike antibiotika for å finne ut om noe har effekt og kan brukes i behandling.

Burkholderia

Burkholderia er oppkalt etter den amerikanske patologen Walter H. Burkholder og er kun beskrevet et par steder i verden. Ifølge avdelingsoverlege Terje Christoffersen trives bakterien på fuktige steder.

Det regnes med at bakterien har kommet inn i pasientenes øyne under operasjon. Alle de 290 pasientene som er operert mellom 4. og 28. januar, er kontaktet. I tillegg blir det tatt prøver av utstyret ved klinikken.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.