fbpx Sivilombudsmannen refser Bergen fengsel for isolasjon-lovbrudd Hopp til hovedinnhold

Sivilombudsmannen refser Bergen fengsel for isolasjon-lovbrudd

Himmel sett gjennom vindu med gitter
ALVORLIG: – Det er svært alvorlig at lite ressurser i fengselet fører til tvangsbruk mot personer som står i fare for å ta livet sitt, sier Falkanger og ber fengselet iverksette strakstiltak. Foto: Mostphoto

En ny rapport fra Sivilombudsmannen slår fast at Bergen fengsel bryter loven på flere punkter. De krever nå strakstiltak for å få ned bruken av isolasjon.

– Vi er sterkt bekymret for bruken av isolasjon i Bergen fengsel. Det gjelder både for dem som settes på sikkerhetscelle og personer som sitter mye alene på cellen, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til Bergens Tidende. [For abonnenter]

Slår av callinganlegget

Under et uanmeldt søk i mai ble det avdekket flere lovbrudd. Blant annet en mindreårig som var overlatt til seg selv, tvang mot innsatte, og at lyset i glattcellen står på døgnet rundt. Sistnevnte er brudd på internasjonale tortur­konvensjoner, slår rapporte­n fast.

Fengselet har også slått av callinganlegget på glattcellen for å «hindre unødig mye ringing til vakten».

– De kan ikke påkalle hjelp uten å rope og skrike og hamre i døren. Det er vi sterkt kritiske til, sier Falkanger til BT.

Vil ha strakstiltak

Avisa har tidligere dokumentert at fengselet isolerer psykisk syke etter selvskading og selvmordsforsøk.

– Det er svært alvorlig at lite ressurser i fengselet fører til tvangsbruk mot personer som står i fare for å ta livet sitt, sier Falkanger og ber fengselet iverksette strakstiltak.

Mens politiet ikke kan holde noen på glattcelle over 48 timer, finnes ingen øvre grense i et fengsel.

Les også: