fbpx Nå dør flest nordmenn av kreft Hopp til hovedinnhold

Nå dør flest nordmenn av kreft

Rose på gravstein
TALLENES TALE: Dødsårsaksregisteret har digitalisert oversikt over hva nordmenn dør av tilbake til 1951. Foto: Mostphotos

For første gang er kreft registrert som den hyppigste dødsårsaken i Norge, men det er demensdødsfall som øker mest.

Tall fra Dødsårsaksregisteret viser at kreft i 2017 for første gang passerte hjerte- og karsykdommer som den aller vanligste dødsårsaken i Norge.

Mens 10 370 personer døde av hjerte- og karsykdommer i fjor, var kreft oppgitt som dødsårsak i 10 894 tilfeller.

De siste 20 årene har riktignok andelen som dør av kreft, gått nedover, men nedgangen i dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer, går langt raskere.

Dødsfall på grunn av sykdommer i åndedrettsorganer og demens er de henholdsvis tredje og fjerde hyppigste dødsårsakene.

Andelen som dør av sistnevnte sykdom, er i kraftig vekst og antallet er mer enn firedoblet i løpet av de siste 20 år – fra 904 registrerte dødsfall i 1998 til 3840 i fjor.

LES OGSÅ:  Kraftig økning i bruk av smertestillende opioider

Eldre befolkning

Ifølge overlege Marianne Sørlie Strøm ved Folkehelseinstituttets avdeling for helseregisterforskning og -utvikling, er det sammensatte årsaker til utviklingen. 

– Befolkningen blir stadig eldre, og ettersom risikoen for demens øker med økende alder, vil stadig flere utvikle demens, kommenterer Strøm via en pressemelding.

Befolkningen blir stadig eldre, og ettersom risikoen for demens øker med økende alder, vil stadig flere utvikle demens

Marianne Sørlie Strøm, overlege

Hun påpeker at det er gjort store fremskritt i behandlingen av andre sykdommer, mens mulighetene for behandling av demens fremdeles er begrensede.

– Noe av økningen kan også skyldes økt oppmerksomhet på demens som dødsårsak. Dette kan medføre at flere leger fører opp demens som den underliggende dødsårsaken.

Lungesykdommer i vekst

Dødsårsaksregisteret ser også en økning av personer som dør av sykdommer i åndedrettsorganene, herunder kols og lungebetennelse.

Siden 2014 er det registrert en økning på vel 22 prosent for slike dødsfall, og i 2017 var det 4615 som døde av sykdommer i åndedrettsorganene her i landet.

I 2017 ble det ellers registrert 2478 såkalte voldsomme dødsfall her i landet. Kategorien omfatter ulykker, selvmord og drap, og er den femte hyppigste i Dødsårsaksregisteret.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.